Gigantikus ismeretlen lény maradványaira bukkantak az Antarktiszon!

2016. november 9., szerda




Egy közel 10 méteres tengeri élőlény megkövesedett maradványaira bukkantak a Déli-Sarkon, melyet most végre sikerült azonosítani.

Az elképesztő mértekkel rendelkező leletet az Antartkisz egyik jégzárványában találták meg a felszín alatt, egy 66 millió éves kőzettömbben.

Egész pontosan a Seymour-szigeten bukkantak rá, és azonnal tudták, hogy valamilyen eddig még nem látott lénnyel van dolguk, mely a maradványok alapján 10 méteres lehetett.

A leletet egyébként még 2010-ben találták, de csak mostanra sikerült a leletet és a vizsgálatból származó adatok alapján meghatározni, mi is lehetett pontosan.

A Kaikaifilu az óriási mosasaurusok új faját képviseli. A mosasaurusok nem dinoszauruszok voltak, hanem a modern gyíkok közeli rokonai, amelyek a krétakor tengereit uralták.

A mai gyíkokkal ellentétben azonban az úszást segítő evezőszerű végtagjuk és hosszú, széles farkuk volt. Némelyikük csúcsragadozóvá vált, gigantikus méretekkel, ilyen volt a Tylosaurus.

Korábban a Taniwhasaurus antarcticus volt a valaha ismert legnagyobb mosasaurus, ez most ezzel a bejelentéssel megváltozott. A Taniwhasaurus antarcticus koponyája 70 ventiméteres volt, és az újonnan felfedezett faj 5 millió évvel előtte élt.

Annyi biztos, hogy a két faj között feltételezhetően elég szoros volt a rokonság, bár ennek a szálnak az erősségét még vizsgálniuk kell majd a kutatóknak.

A most felfedezett lény koponyája igen impozáns méretű, 1,2 méteres, és ehhez egy 10 méteres test is társult.

A Kaikaifilu állkapcsa heterodon fogazatot tartalmazott, ami sokmindent elárulhat a mosasaurus család sokféleségéről is.

Annak idején, az ősi időkben az Antarktisz és környéke sokkal másabb volt, mint ahogyan jelenleg ismerjük. Az éghajlat és a klíma melegebb volt, és ezáltal sokkal több tengeri élőlény és hüllő élt a sarkköri vizekben.

tudomány dinoszauruszok őshüllők őskoir


Megtekintések száma: 70382





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet