Gigantikus méretű aszteroida közeledik a Föld felé: a NASA is megerősítette!

2017. november 28., kedd




Veszélyes lehet ránk nézve? A műholdas képek alapján a szakértők 3D-s modellt akarnak létrehozni a kisbolygóról, mely decemberben érhet minket.

Úgy néz ki, hogy a Föld életében fordulópont következhet be. A december közepe ugyanis nagyon izgalmas lesz, ugyanakkor sokakban félelmet is kelt.

December 16-án érheti el bolygónkat egy hatalmas méretű aszteroida, melyet a NASA korábban fedezett fel.

A 3200 Phaethon nevű földközeli kisbolygót 1983-ban észlelte először a NASA, ám akkor még nem tudtak róla túl sokat.- Sokági titkolták a létezését, és nem erősítették meg, mivel már akkor az a pletyka járta, hogy közel haladhat majd el a kétezres évek után a bolygónkhoz.

Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy összeütközhetünk vele. - gyanították egyesek.

A NASA azonban nemrég elismerte, hogy valóban a Föld felé tart a gigantikus űrszikla. A NASA kutatói most abban bíznak, hogy egy elemzés során részletes felvételeket készíthetnek a 3200 Phaethonról. A képek alapján a szakértők 3D-s modellt akarnak létrehozni a kisbolygóról.

A kutatók úgy vélik, hogy a 3200 Phaethon a forrása a minden évben december 14-e körül jelentkező Geminidák meteorrajnak.

A friss modellekkel ugyanakkor az amerikai űrügynökség megpróbált mindenkit megnyugtatni: az aszteroida Földközelben lesz ugyan, és látható is lesz, de nem fog elméletileg nekünk ütközni.

Az aszteroida és a raj közti kapcsolat különleges, ugyanis a meteoresőket általában nem kisbolygók, hanem üstökösök okozzák. Éppen ezért nem lehetetlen, hogy a 3200 Phaethon épp szétesőben van, vagy valójában nem is kisbolygó.

Az aszteroida az elkövetkező évszázad során többször is el fog haladni bolygónk mellett.

A Földhöz legközelebb 2093. december 14-én jár majd, igaz, akkor is nagyjából 3 millió kilométer fog elválasztani minket az égitesttől.

Igen ám, de egyes elemzők szerint az aszteroida szétdarabolódására egye nagyobb az esély.

Ha ez bekövetkezik, és pont a Föld közelében fog majd akkor járni, akkor valamelyik megközelítésünk esetén elképzelhető, hogy egy része az atmoszféránkba hullva elérheti a felszínt, hatalmas pusztításokat okozva.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás világvége kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 159017





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet