Gigantikus méretű lyuk jelent meg az Antarktiszon!

2017. október 12., csütörtök




Az 1970-es évek óta nem figyeltek meg ekkora jégmentes felületet... Nagy a baj.

Valami egészen eddig példa nélküli dolgot, egész pontosan egy anomáliát sikerült megfigyelniük a kutatóknak az Antarktiszon, a Weddell-tenger jégpáncélján.

A jégpáncélon felfedezett nyílás nagyjából akkora, mint Csehország. Ez minden eddigi rekordot megdönt, sajnos negatív értelemben.

A lyuk szeptember 25-én 60 000 négyzetkilométeres volt, területe azonban egyre növekedett, míg végül a 80 000 négyzetkilométeres kiterjedést is elérte.

Azokat a vízterületeket, melyeket jég határon, nemes egyszerűséggel polynyának nevezik a szakemberek.

A most azonosított hatalmas méretű anomália is egy ilyen nyílás. A mostaninál volt ugyan egy ötször nagyobb is még a hetvenes években, de ez így is rektornak számít.

A Princeton Egyetem csoportja bukkant rá a friss műholdas képeket és adatokat elemezve.

Egyelőre nem tudni, hogyan és miért jött létre a mostani lyuk az Antarktiszon. Ennek számos oka lehet, és lehetnek természetes folyamatok melléktermékei is.

Kent Moore, a Torontói Egyetem légkörkutatója a Motherboardnak azt mondta, a felület több ezer kilométerre fekszik a jégpáncél peremétől, így a műholdas felvételek nélkül nem találhatták volna meg. A szakértő hozzátette, a polynya olyan, mintha valaki lyukat ütött volna a jégbe.

A kutatók most azt kezdték el vizsgálni, hogy hogyan jött létre ez a lyuk, mert ennek pontos oka egyelőre rejtély. Már beküldtek egy robotot a területre, hogy ott elemzéseket, megfigyelések végezzen el.

Feltehetően hatalmas a baj, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy a jelenleg is zajló drasztikus mértékű klímaváltozás okolható a mostani lyuk megjelenéséért.

A kutatók úgy gondolják, hogy a vízfelület továbbra is folytatni fogja a hőkibocsátást, egészen addig, amíg a tavaszi légmozgások meg nem állítják.

A szakértők ekkor részletesebben is elemzik majd a polynyát.

A legtöbben úgy vélekednek az ügyben, hogy ez is a klímaváltozás hatása, és bár korábban is volt hasonló – mint az 1970-es években megjelent lyuk példája – azonban az elkövetkező években egyre gyakoribb lesz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 131051





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet