Gigantikus méretű struktúra van a Tejút közepén: senki sem tudja, hogy mi lehet

2023. augusztus 5., szombat
Egy különös és hatalmas dolog a Tejútrendszer közepén, és olyan nagy a tömege, hogy még a tudósokat is elbizonytalanította, hogy mi is lehet pontosan.

Mostmár szinte biztos az, amit már korábban is sejtettek a csillagászok és tudósok. Az elmúlt években ugyanis többször felmerült, hogy valami hatalmas létezhet a tejútrendszer közepén.

Ez nagyon sokszor merült már fel.

Korábban úgy gondolták, hogy talán egy szupermasszív feketelyuk lehet, vagy valamiféle nagyobb méretű szilárd objektum.

A Spitzer Űrteleszkóppal felfedezett OGLE-2016-BLG-1190Lb nevű objektum mikrolencsézéssel módszerével vált észlelhetővé, ami annyit tesz, hogy egy közeli nagy méretű objektum - csillag vagy galaxis - hajlította meg a távolabbi, háttérben lévő objektum által kibocsátott fényt.

Ezzel a módszerrel a másképp nem látható objektumokat lehet észlelni, valamint a meghajlított fény útjába kerülő sötét objektumokat, például az ott áthaladó bolygókat.

A OGLE-2016-BLG-1190Lb akkora tömegű, mint 13,4 Jupiter, és a központi csillagját három év alatt járja körbe. Ez a csillag meglehetősen apró, tizedakkora a tömege, mint a Napunknak.

Az is elképzelhető, hogy a hosszú nevű OGLE nem is bolygó, hanem egy barna törpecsillag.

A tudósokat az hozta zavarba, hogy a barna törpék és a bolygók közti határterület pont ennél a 13 Jupiter-tömegnél található; a barna törpék 13-90 Jupiternyi tömeggel rendelkezhetnek.

Éppen ezért tovább vizsgálják az űrnek ezt a szeletét, hátha többet megtudnak a rejtélyes objektumról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás univerzum


Megtekintések száma: 151620

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet