Gigantikus náci alagútrendszer ismeretlen részeit találhatták meg

2015. október 1., csütörtök
Egy lengyel amatőr kutató azt állítja, hogy további, eddig nem ismert részeit fedezhette fel Alsó-Sziléziában a Riese (Óriás) nevű rejtélyes földalatti komplexumnak, a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb befejezetlen építkezésének, és "nem zárható ki, hogy ott még van valami". 

[dropcap]K[/dropcap]rzysztof Szpakowski hobbikutató állítólagos felfedezéséről a TVN24 lengyel hírtévé számolt be kedden, hozzátéve, hogy az amatőr kincsvadász a gigantikus komplexum három "részlétesítményét" találhatta meg. A Riese komplexumot a nácik építtették részben koncentrációs táborok foglyaival az alsó-sziléziai Bagoly-hegységben.

A befejezetlenül maradt óriásberuházás pontos célja nem ismert, egyes feltételezések szerint talán egy csodafegyver gyártóbázisának szánták a "földalatti városként" is emlegetett, 200 hektár alapterületű alagút- és járatrendszert.

titkos-naci-alagut

Walbrzych (egykori német nevén: Waldenburg) város közelében közben folynak az előkészületek annak az állítólagos náci páncélvonatnak a keresésére, amelynek létét két - egy lengyel és egy német - amatőr kincsvadász bizonyítottnak véli.

Hétfőn a lengyel hadsereg tűzszerészei, vegyi és sugárzási szakértői kezdték átvizsgálni az érintett, a növényzettől már megtisztított területet, hogy megállapítsák, nincsenek-e egy méter mélységig a földben olyan anyagok - például aknák, hátramaradt háborús lövedékek -, amelyek veszélyesek lehetnek a környékbeli lakosokra és a látogatókra.

A lengyel rádió angol nyelvű honlapja szerint a katonai "előőrs" szombatig folytatja a Wroclaw-Walbrzych vasútvonal mentén fekvő "lelőhelyen" a vizsgálatokat, amelyekről később tesznek közzé jelentést. A Radio Poland úgy tudja, hogy a hadsereg számos további vizsgálat elvégzését tervezi az év végéig.

naci-aranyvonat-4

A "náci aranyvonat" megtalálását bejelentő két amatőr kincsvadásznak egyébként meggyűlhet a baja az igazságszolgáltatással, mert a lengyel műemlékvédelmi felügyelet regionális vezetője feljelentést tett ellenük, amiért "a szükséges engedélyek nélkül végeztek földradar-vizsgálatokat". Barbara Nowak-Obelinda nem titkolta, hogy a feljelentés fő célja a további leendő kincsvadászok elrettentése. "Nem akarjuk, hogy olyan kincskeresők árasszanak el bennünket, akik semmibe veszik az előírásokat" - mondta a Gazeta Wyborcza című lapnak még a múlt héten.

rejtély rejtélyek történelem nácik


Megtekintések száma: 9461

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet