Globális felmelegedés rémálom: már itt van a nyakunkon!

2016. november 15., kedd




Az északi sarkvidék 7 fokkal melegebb, mint az átlag, és soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben egy friss mérés szerint. Nyakunkon van a globális felmelegedés rémálma?

Elképesztő ütemben teszi tönkre a Földet a globális felmelegedés. Egy új mérés szerint nem csak az átlaghőmérséklet nőtt a Földön, de a jövőben lesznek olyan területek Európában is, melyeket az el sivatagosodás fog veszélyeztetni.

Aggasztó helyzet

És ez még nem minden. Míg egyes part menti városokat ellepik majd a hullámok, addig idehaza egyes magyarországi vidékek homokos sivataggá válhatnak 40 éven belül.

Az Északi-sarkvidékhez közeli szárazföldi területeken 6-7 Celsius-fokkal mértek magasabb hőmérsékletet idén a hosszú távú átlagnál.

Ez a WMO friss jelentéséből, amelynek előrejelzése szerint 90 százalék az esély rá, hogy az idei lesz az eddig mért legmelegebb év a világban.

Valószínűleg ezen adatok alapján könnyedén meg fog dőlni még az előző évi rekord is, ami nagyon aggasztó a Föld éghajlatváltozása szempontjából.

Januártól egészen szeptemberig 0,88 Celsius-fokkal volt melegebb az éves átlaghőmérséklet, mint a WMO által viszonyítási alapként használt 1961 és 1990 közötti időszakban.

Lassan évente fognak megdőlni a rekordok, amik azt jelentik, hogy 10-15 éven belül drasztikusan emelkedni fog a hőmérséklet a bolygón, ezáltal lesznek olyan vidékek is, melyek élhetetlenné válnak a meleg és az el sivatagosodás miatt.

Bukhat a klímaegyezmény

Az újonnan megválasztott Donald Trump ráadásul nem jól áll hozzá a kérdéshez, mert szerinte a globális felmelegedés egy kamu, és valójában nincs észlelhető hatása, ezért ki akar lépni a klímaegyezményből.

Ha ez megtörténik, elképzelhető, hogy más országok között is beindulhat majd egy láncreakció, és így a klímaegyezmény érvényét veszti, gyakorlatilag megbukik majd.

A párizsi egyezményt az Egyesült Államok még a nyáron ratifikálta, maga az egyezmény pedig négy nappal az elnökválasztás előtt, 2016. november 4-én lépett életbe.

A megállapodás aláírói, köztük a világ üvegház-hatású gázkibocsátásának 18 százalékáért felelős Egyesült Államok azt vállalták, hogy hosszú távon teljesen fel akarják számolni a felmelegedést okozó gázok kibocsátását.

Még melegebb lehet

A légkör szén-dioxid-koncentrációja még mind rekordmértékű. Az óceánok és a fák elnyelik a szén-dioxid egy részét.

2015-ben és 2016-ban a hőmérséklet növekedése miatt kevesebb CO2-t nyeltek el a fák, köszönhetően az El Nino jelenség okozta meleg, száraz légkörnek. 

A szén-dioxid-koncentráció meghaladta a 400 ppm-et, ami növekedni fog és melegíti bolygónkat mindaddig, amíg az emisszió nem csökken nulla közelébe

Kérdés, hogy mi lehet ennek az egésznek a vége, és mennyire fogja megsínyleni a Föld, és a földi élővilág, illetve mi emberek a globális felmelegedés korábban alábecsült következményeit. A globális felmelegedés rémálma tehát már a nyakunkon van.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány környezetszennyezés


Megtekintések száma: 30761





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet