Globális természeti katasztrófa jön: savasodnak az óceánok, romlik a halak szaglása, tele vannak kelésekkel! Felfoghatatlan!

2019. február 28., csütörtök
Az óceánok fenekét kilométereken át tengeri csillagok és halak teteme fedi. Apokaliptikus a helyzet, a természetvédelmi szervezetek tiltakoznak és azonnali cselekvést követelnek! Hogy juthattunk idáig?

Borzalmas állapotok uralkodnak a tengerek, óceánok mélyén. A szárazföldön pedig az apokalipszis szabadult el, legalábbis ami a környezeti károkat és a szennyezést, valamint a mutációt illeti.

A tengerek, óceánok fenekén igazi állattemetők vannak.

Az emberi tényezők következtében óriási halálzónák alakultak ki, az egyik legnagyobb ilyen a Balti-tengeren van, de ezek a zónák folyamatosan terjednek és sokasodnak.

Az óceánok oxigénszegénnyé váltak és elsavasodtak az elmúlt évtizedekben. A Csendes-óceán élővilágának 65%-a csaknem teljesen eltűnt...

Ha meg akarjuk találni bolygónk elhullott lakóit, akkor a mélybe kell merülnünk... kilométereken át "olvadt" tengeri csillagok és halak tetemei borítják a felszínt, mintha csak egy holokauszt után visszamaradt világot látnánk.

Elvesztik a szaglásukat a halak az óceánok egyre nagyobb mértékű savasodásával - mutatták ki tanulmányukban brit kutatók.Az elmúlt száz évben az emberi tevékenység miatt növekvő szén-dioxid koncentráció 0,1 százalékkal csökkentette a tengerek ph-értékét, ami jelenleg 8.1.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) jelentése szerint 2100-ra várhatóan további két tizeddel csökkenhet a pH-érték.

A halak a szaglásukat használják élelem, biztonságos élőhely keresésére, egymás felismerésére és jó ívóhely felkutatására. Ezért szaglóképességük csökkenése veszélyeztetheti legalapvetőbb funkcióikat a túlélésre.

A világon először vizsgáltuk az óceánok savasodásának hatását a halak szaglórendszerére. Először összehasonlítottuk fiatal farkas sügérek magatartását a mai óceáni feltételek között és a század végére előre jelzett viszonyok között.

A tengeri sügér a savas vízben kevesebbet úszott és kevésbé reagált ragadozó hal szagára

- idézte Cosima Porteust, a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org. tudományos ismeretterjesztő hírportál.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 37618

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet