GMO: ízletesebbé teszik a paradicsom ízét?

2017. január 28., szombat




Mindent elkövetnek azért, hogy a GMO termékek kiszorítsák az eredeti növényeket a piacról?

Ízetlen paradicsom

A GMO lobbi harca a hagyományos termékekkel és a növénytermesztéssel folytatódik. Legalábbis sokan így értelmezték azt a hírt, hogy Kínai és amerikai kutatók közös erővel próbálnák sokkal jobb ízűvé tenni a GMO paradicsomot.

Genetikai úton adnának olyan tulajdonságokat nekik, melyek zamatosabb ízélményt kölcsönöznének majd a paradicsomoknak.

A Kínai Agrártudományi Akadémia és a Floridai Egyetem kutatói azonosították a kémiai kombinációkat és a genetikai receptet az ízesebb paradicsomért.

A kutatásba 170 embert vontak be, hogy kiértékelhessék 101 paradicsomfajta 160 mintáját.

Genetikailag újramódosítanák

Az eredmények több tucatnyi kémiai összetevőt tártak fel, a statisztikai modell felhasználásával végzett további vizsgálat 33 ízösszetevőt mutatott ki a vásárlók tetszésindexével kapcsolatban, többek között glükózt, fruktózt, citromsavat, almasavat és 29 illékony anyagot.

A modern paradicsomok egy részében - többnyire a GMO, azaz genetikailag eleve módosított változatokban - több összetevő értéke is elégtelen a többi fajtához képest.

Kiderítették, hogy a kisebb termésnek általában nagyobb a cukortartalma, ami azt sugallja, hogy a nagyobb paradicsomokat célzó szelekció, habár valóban elősegítette a háziasított paradicsom növekedését, az édesség és az íz kárára ment.

Most a kutatók rengeteg, 3989 paradicsomfajta genetikai állományát vitték be információként a gépekbe, és a következő lépésben 250 gént próbálnak meg módosítani annak érdekében, hogy megfelelő ízvilágot kapjanak.

A GMO letarolhatja a piacot

Sokan attól tartanak, hogy ez az egész csak egy hadművelet arra, hogy a GMO teljesen letarolja a piacot. Az ugyanis ténylegesen komoly probléma volt eddig a génmódosított termékek nagy részénél, hogy nem volt bennük elég tápanyag, valamint az ízük is hagyott némi kívánnivalót maga után.

Sok esetben csak mesterségesen felfújt genetikailag csak látványra feltuningolt zöldségeket vagy gyümölcsöket láthattunk a boltok polcain.

A mostani lépéssel azonban, ha sikerül megvalósítani, nem sok választja már el őket a hagyományosan termesztett, természetes, genetikailag nem módosított termékektől. A GMO piac már évek óta le akarja tarolni a hagyományos piacot, noha még mind a mai napig sokan tartják veszélyesnek ezeket a termékeket.

Hosszú távú hatásaikról aligha akadnak tanulmányok, ráadásul több helyről hallani, és független kutatások bizonyítják, hogy egyes GMO termékek akár daganatok megjelenését is előidézhetik az emberi szervezetben.

Arról nem beszélve, hogy gyomirtók származékát sikerült egyes zöldségekben kimutatni, mint a GMO kukoricában Amerikában.

egészség GMO eltitkolt tények egészség megelőzés táplálkozás


Megtekintések száma: 41486





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet