GMO rémálom: a magnélküli paradicsomnak már méhekre sincs szüksége a szaporodáshoz!

2017. április 21., péntek




Géntechnológiai előrelépés, de vajon hová vezet? És tényleg eltitkolják-e a GMO termékek generációk alatt felhalmozódó mellékhatásait?

Különleges, genetikai módosítási eljárás segítségével olyan paradicsomot állítottak elő, mely mag nélkül fejlődik, és még méhekre sincs szükség a szaporodáshoz, és fejlődéshez.

Ez alapvetően egy képesztően érdekes, és sok gaza szerint rendkívül reményteli tulajdonság.

Napjainkban ugyanis a méhek pusztulófélben vannak. Egyre kevesebben vannak, és emiatt a mezőgazdaságban használt növények egy része komoly veszélybe került.

Több olyan GMO technológiával létrehozott zöldség és gyümölcs került már a boltok polcaira, azonban ezek sokszor csak a véletlen kíséretek kedvező melléktermékei voltak. A most létrehozott paradicsom az első ilyen kifejezetten előre megerezett "GMO termék".

A Tokushima Egyetem CRISPR génmódosítási technikát vetett be, így létrehozva egy előre eltervezett mutációt. A mutáció következtében a növényben magasabb az auxin hormon szintje, ami stimulálja a paradicsomok növekedését még akkor is, ha a magok nem alakultak még ki.

Az egyetlen szembetűnő különbség a mutáns növények és az eredetiek között, az hogy a mutánsok levelei sokkal egyszerűbbekké váltak.

"A CRISPER segítségével más terményeket is módosíthatunk, amikhez nem elengedhetetlen a beporzás, és akár más hasznos mutációkat is okozhatunk, mint amilyen a környezeti hatások tűrése" - állítják a szokatlan paradicsom alkotói.

Azonban a sok pozitív fogadtatás mellett rengetegen aggódnak, ugyanis a GMO termékek egyre több kutatás szerint komoly egészségkárosító hatással rendelkezhetnek.

Többek között például képesek daganatos megbetegedéseket okozni, ezt egereken végzett megfigyelések is alátámaszozták.

A gond az, hogy a hosszabb távú - generációkon átívelő - hatásaikat soha nem vizsgálták, hiszen nem is volt rá idő. Pedig vannak olyan aggódó emberek, szakemberek, akik szerint egyenesen a GMO termékek fogják elhozni az emberi fajkihalást azzal, hogy olyan mutációkat okoznak majd az emberi genomban, melyek megtizedelik majd a populációnkat.

Már most is érzékelhető, hogy a rákos megbetegedések lassan népbetegséggé növik ki magukat.

Az hogy ezek a mag nélküli variánsok végül a boltokba kerülnek e, erősen azon múlik, hogy a törvényi "környezet" kedvező-e, de nagyon valószínű, hogy idővel találkozhatunk az újgenerációs GMO termékekkel, melyek lassan kiszorítják a természetes zöldségeket és gyümölcsöket a piacról...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség genetika GMO


Megtekintések száma: 275132





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet