Grönland jege szinte teljesen felolvadt: klímakatasztrófa jöhet - figyelmeztetnek a tudósok

2021. augusztus 4., szerda




Minden idők legmagasabb hőmérsékletét regisztrálták Grönlandon pénteken, augusztus 2-án: a 4,7 fokos érték 18 fokkal magasabb a sokéves átlagnál.

Az elmúlt napokban kétszer is megdőlt a mérések kezdete óta jegyzett legmagasabb hőmérséklet rekordja Grönlandon. Csütörtökön, augusztus 1-jén 2,7 fokot regisztráltak a 3202 méter magasságban telepített mérőállomás műszerei, mely a korábbi, 2012-es rekordnál fél fokkal magasabb érték. 

Pénteken azonban a mindössze egy napot megélt rekord is megdőlt, nem kevesebb mint 2 fokkal: az augusztus 2-án mért 4,7 fok a valaha mért legmagasabb érték Grönlandon.

Kétségtelen, hogy valami olyan zajlik a sarkvidéken, ami korábban nem volt jellemző.

Eleve már az is sokkoló volt a elmúlt években, hogy rendszeresen esőzések történtek a területen, holott soha nem eset az eső eddig, helyette havazás volt.

Grönland drámai olvadását most az Európát is letaroló extrém hőhullám okozta.

Egyetlen nap alatt 12 milliárd tonna jég olvadt el, ez történelmi rekord…

Visszafordíthatatlan folyamatok

A régióban szélsőséges meleg alakult ki, melynek hatására óriási mennyiségű jég olvadt el.

A távolból nehéz elképzelni, hogy pontosan milyen jégveszteségről is van szó, Laurie Garrett amerikai tudományos újságíró tweetje azonban segíthet megérteni a helyzet súlyosságát. 

Garrett bejegyzésében egy, a nyugat-grönlandi Kangerlussiauqnál készült videót mutatott be.

Mint írja, a térségben augusztus 1-én 22 Celsius-fokot mértek. Július 31-én Grönlandnál 24 óra leforgása alatt több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány felmelegedés


Megtekintések száma: 83515





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet