Gyilkos óriáspókok élnek szabadon Madagaszkár dzsungeleiben?

2016. november 3., csütörtök




Hatalmas, ember nagyságú pókhálók tűnnek fel Madagaszkár sűrű őserdeiben, melybe még a nagyobb emlősök is képesek beleakadni. A titokzatos kéregpók nyomában!

A pókok világa mindig is egy bizarr gyönyörrel tölti el az embereket, még akkor is, ha sokan egyenesen irtóznak tőlük. Sokféle pókfaj él ma a Földön, ezek legtöbb nagyon parányi, vagy aprócska, és a jó részük a légynek sem tudnak ártani.

Vannak olyan mérges pókok, melyek nem nagyobbak néhány centinél, mégis halálos mérget tudnak az áldozatokba, így akár az emberbe is fecskendezni. Tőlük is sokan tartanak, de legalább aprók, és nem olyan ijesztőek.

De mi a helyzet akkor, ha egy közel ember nagyságú óriási pókhálót pillantunk meg az éjszakai dzsungelben, miközben mögöttünk össze-összerezzen a bokor, mert már közeledik az óriás pók?

Óriási hálók Madagaszkár dzsungelében

Madagaszkár erdeiben sokszor számoltak már be óriási pókhálókról, melyeket eredetileg csak damiloknak néztek, mivel senki sem hitte el, hogy ezek valódi pókhálók.

A folyómedrek felett akár 25 méteres hálókat is láttak és fényképeztek az arra járó riadt kalandorok még a 60-as években. Senki sem tudta, hogy mitől származik ez a háló, de abban is sokan egyetértettek, hogy talán nem is lenne jó vele összefutni.

Ráadásul a hálókból begyűjtött mintákból egy igazi ragadozó képe rajzolódott ki.

Ugyanis a pókhálóba még a nagyobb emlősök, rágcsálók és madarak is bele ragadtak, és ott lelték halálukat, vagy épp rejtélyes módon valami meglakmározott belőlük.

Az előzetes képek aztán annak idején bejárták a sajtót, és híre ment még a tengerentúlon is a gigantikus hálóknak, és annak, hogy még nem tudják, milyen nagyméretű pók szőhet olyan hálót, amiben még az ember is csapdába tudna esni.

Riasztó helyi legendák emberevő pókokról

Akkoriban az egyetlen népcsoport, akik bármilyen információval is tudtak szolgálni a különleges pókhálókat illetően, azok a helyiek voltak.

Ők azonban riasztó mendemondákról meséltek, és szerintük az erdők mélyén élő, nagy hálót szövő pókok néha még az emberekre is rátámadtak.

Meséltek olyan esetről, amikor egy 4 éves kisgyermek gabalyodott bele a hálóba, majd mikor éhen halt, a pókok belakmároztak belőle.

Sokáig nem találták

A helyiek legendákra a felfedezők és biológusok nem alapoztak, kellő fenntartással kezelték őket, hiszen tudták, hogy a fejletlen épek számtalan dolgot eltúloznak, és nagyon babonásak.

Sokáig nem találták meg a titokzatos hálószövőt, így még abban sem voltak biztosak, hogy milyen méretű pókról van szó, milyet kell keresniük.

Amikor aztán végül egy folyóiratban számoltak be arról, hogy megtalálták a kéregpók első példányát, mindenki ledöbbent. A pók ugyanis sokkal apróbb volt, mint azt a hálók mérete alapján sejteni lehetett volna.

Darwin kéregpók

A még ma is alig ismert Caerostris Darwini pók, azaz darwin kéregpók készíti valóban a földkerekség legnagyobb hálóit, melyek a 25 métert is elérhetik hosszban, folyók felett kifeszítve. Az erre épített kerek hálója akár 2,8 négyzetméteres is lehet.

A darwin kéregpók zsákmányai repülő rovarok, lepkék, szitakötők. A folyómedreket átívelő háló azért hatékony, mert a pók olyan területeken is vadászhat, ahol nincsenek vetélytársai.

Hálója gyakorlatilag al legerősebb anyag a világon. Közel kétszer ellenállóbb más pókokéinál, és valószínűleg a legellenállóbb biológiai anyag a világon.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 187046





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet