Gyógyíthatóvá válik a meddőség: Egereken már sikerült visszaállítani a termékenységet

2020. február 25., kedd
Kutatók, egy petesejtek öregedési folyamatának visszaállítására képes anyagcsere termék befecskendezésével, visszaállították öreg nőstény egerek termékenységét.

A Queensland Egyetem tanulmánya szerint ez a nem-invazív kezelés a jövőben segíthet a nők számára, hogy megőrizzék vagy visszaállítsák a termékenységüket, ahogy öregednek. 

A kutatás azzal a felfedezéssel indult, hogy sikerült megállapítania petesejtek termékenységének csökkenése egy a sejtek energiatermelésében szerepet játszó molekula koncentrációjának csökkenése miatt következik be.

Ebből egyenesen következett az elmélet, hogy a vegyület szintjének korrigálásával visszaállítható lehet a petesejtek átlapolta és ezzel a termékenység is. 

A szóban forgó molekula pedig a Nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD), aminek egyik elő anyaga a nikotinamid mononukleotid (NMN).

Nőstény egereknél a termékenység egy éves koruk után folyamatosan csökkenni kezd. Ezt az emberekhez hasonlóan a petesejtek minőségének fokozatos romlása okozza. 

A kísérleteknél a kutatók NMN tartalmú vizet itattak a kísérleti egerekkel négy hétig.-Ezzel az eredmények szerint drámai mértékben javítottak a petesejtek minőségén és egy későbbi kísérletnél az állatok szülésszámból származtatott termékenységén is.

A kutatás azért is kiemelt fontosságú mivel a fejlett országokban egyre későbbre tolódik a családalapítás ideje, ami egyes esetekben a termékenység már leromlott állapota miatt akár lehetetlenné is válhat – ezzel hozzájárulva a népességfogyáshoz. 

Ezt az is tovább nehezíti, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel jelenleg nem javítható egy idősebb nő petesejtjeinek minősége – hanem ezekben az esetekben egy fiatalabb nő által felajánlott petesejt használatához kell folyamodniuk.

Az új kezelés erre jelenthet alternatív megoldást, hogyha az embereknél is beigazolódik a működőképessége.

Ezt pedig majd csak a klinikai tesztek után tudják egyértelműen megmondani majd.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 47845

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet