Ha ez elterjed, mindenhol nem csak milliók életét menthetjük meg, de egy hatalmas globális problémára lesz megoldás!

2023. augusztus 8., kedd
A baktériumok 99%-át eltávolítja a vízből!

Hihetetlen találmány forradalmasíthatja a tiszta vízért folytatott harcot.

A szennyezett ivóvíz megtisztítására alkalmas könyvet készítettek a kutatók, akik szerint a fejlesztés hatékonynak bizonyult az első terepen végzett teszteken. Itt az iható könyv!

Az "iható könyv" lapjai ezüst, illetve réz nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek végeznek a baktériumokkal, amikor a víz keresztülfolyik a szűrővé alakított papíron.

A könyvben használati utasítás és a víztisztítás fontosságára vonatkozó információk is szerepelnek. A Dél-afrikai Köztársaság, Ghána és Banglades 25 területén végzett tesztek során a kezelt papír a baktériumok több mint 99 százalékát eltávolította, az egyesült államokbeli csapokból folyó vízéhez hasonló minőséget produkálva.

A szakemberek szerint kis mennyiségű ezüst vagy réz is került ugyan a vízbe, ám ezek szintje jóval a határérték alatt volt.

Carnegie Mellon Egyetem kutatója, Teri Dankovich évek óta dolgozik a technológia kifejlesztésén és tesztelésén.

"A fejlődő országok közösségei jelentik a célközönséget" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy ma a világon 663 millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez.

"Mindössze annyit kell tenni, hogy kitépünk egy lapot, belehelyezzük egy sima szűrőtartóba és beleöntjük a folyókból, patakokból, kutakból és egyéb forrásokból származó vizet, és már jön is a tiszta víz - és az elpusztult baktériumok" - idézte a szakembert a BBC News.

Az elmúlt két évben végzett tereptesztek eredményei szerint egyetlen papírlap akár száz liter víz megtisztítására is elegendő. 

Egyetlen könyv négy éven át biztosíthatja egy ember ivóvízellátását.

Dankovich és kollégáinak reményei szerint sikerül beindítaniuk a jelenleg kézzel készített papírlapok gyártását, és olyan teszteket indítaniuk, amelyek során a helyiek maguk használják a szűrőket.

Napjainkban egyre nagyobb gond a megfelelő minőségű és mennyiségű elérhető ivóvíz, melyen ez a találmány segíthet. A kutatók sem állítják, hogy az összes vízkészlettel kapcsolatos gondot megioldhatja a dolog, de nagyságrendekkel csökkenthet minden ezzel kapcsolatos problémát és nyomást.

és ami a legfontosabb: a vízhiányos területeken nagymértékben csökkentheti a szomjan halásból származó halálesetek számát, vagy azon emberek halálának az esélyét, akik a szennyezett víz miatt halnak meg évente.

Ilyen problémával küzd jelenleg India, és más, nagy keleti országok.

Más kutatók is ígéretesnek tartják az eredményeket, ugyanakkor rámutattak, egyelőre nem tudni, hogy a baktériumokon kívül a kezelt papír más betegségokozó mikroorganizmusokat is képes-e eltávolítani.

tudomány technológia technika hihetetlen


Megtekintések száma: 356747

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet