Ha ez technológia megvalósul, mindenki élete drasztikusan meg fog változni

2017. április 1., szombat
Ha ez technológia megvalósul, mindenki élete drasztikusan meg fog változni.

Létezik egy olyan utópisztikusan ható technológia, mely ma még nem létezik, de ha egy napon megvalósul, akkor az az egész bolygó megváltoztathatja.

Rengetek pozitívhozadéka lesz, és az emberek közötti kapcsolatot is átformálhatja. Az egész bolygó minden egyes polgára közelebb kerülhet majd egymáshoz, és emberéletek milliói lesznek megmentve ezáltal.

A tömegközlekedési balesetek száma gyakorlatilag éróra fog csökkenni.

De ez még nem minden. A gyilkosságok száma is drasztikusan csökkenni fog ennek a technológiának köszönhetően. Arról nem beszélve, hogy a tömegközlekedés egy teljesen új formája áll majd rendelkezésre, mely az egész bolygón egységes lesz.

Arról van szó, hogy egy adott pillanatban az ember, ha gondol egyet, el tudjon látogatni egy másik pontjára a világnak. Mindezt egyetlen másodperc alatt.

Milyen jó lenne, ha gondolnál valamire, és máris ott teremhetnél, nem igaz?

A teleportáció jövője éppen ezt ígéri neked.

Sokan lehetetlennek tartották korábban, ma már úgy vélekednek róla még a komoly, vaskalapos mérnökök is, hogy lehet benne ráció, hogy az évszázad végére olyan szintre jussanak a teleportációs kutatások, hogy lehetségessé váljon annak nevezetése.

Arról van szó, hogy a napjaink technológiája ugyan nem elég ennek megvalósításához, de számos elméleti modell, és még több kísérlet igazolja, hogy lehetséges egyes részecskéket, tárgyakat át teleportálni egy másik pontra.

A kvantumfizikában fog rejleni a megoldás a legtöbb kvantumfizikai szakember szerint. Kvantumfizikai szinteken ugyanis már számos alkalommal figyeltek meg rejtélyes módon eltűnő, majd újra előbukkanó részecskéket.

Nemrégiben több kutatás során is képesek voltak kísérleti jelleggel egyes részecskéket át teleportálni egy másik helyre. A teleportáció tehát a jövőben minden bizonnyal lehetséges és fog válni. Az idő pedig nekünk dolgozik.

Azonban a teleportációs eljárásoknak még hosszú kanosszajárást kell túlélniük, mivel a technológia rengeteg etikai kérdést vet fel, vallási és általános erkölcsi téren is.

Ezek két csoportba osztják a teleportációs eszközöket: destruktív és nemdestruktív eszközökre.

A nemdestruktív teleportációs eszközök bonyolult társadalmi problémákat vetnek föl, mivel általuk lehetséges az eredetivel egyező tökéletes másolat(ok) készítése, ami megkérdőjelezi a kapitalista berendezkedés létjogosultságát. A destruktív eszközök ellenben filozófiai problémákat vetnek föl.

Például a céltárgy - ami alkalmas esetben élőlény vagy akár ember is lehet - azonos marad-e, vagy mennyire marad azonos a kiinduló tárggyal? A testtel együtt vajon a lélek is teleportálódik? Lehet-e másolni a lelket?

Ez egyérdekes kérdés. ugyanis a mai napig nem lehet tudni, hogy a végleges és elérhető teleportálás során vajon az eltűnő, majd másik helyen előbukkanó részecske pontosan ugyanaz lesz-e, vagy annak csak egy kvantumfizikai párja, vagy tükörképe.

Rengeteg kérdés vetődik fel még ezen a téren, amit hosszú évek, évtizedek vitája fog végleg eldönteni.

Ha viszont valaha bevezetik, akkor az véget fog vetni minden fajta tömegközlekedésnek. Gondoljunk csak bele. Soha többé nem kell utaznunk, és új járhatunk át egyes országokba, mintha csak a szomszédba mennénk.

Ez új távlatokat nyithat az emberi kapcsolatok terén. Végső soron mindenkit közelebb fog hozni egymáshoz.

"Soha többé nem lesznek távkapcsolatok" - állítja egy szakember viccesen.

Arról nem beszélve, hogy hatalmas logisztikai terhek szűnnének meg. Minden transzport, termék, és nyersanyag pillanatok alatt eljuttatható lesz bárhová.

Ugyanakkor tény, hogy sokan a katona felhasználását is igencsak erőltetni fogják, ezért ez a vonulat alááshatja majd a teleportáció megítélését. összességében ez egy olyan mindent forradalmasító technológia lesz, mely egy kétélű fegyver lesz. Lehet majd jóra, és rosszra is használni egyaránt. Ez annak a függvénye lesz, hogy mennyire tudunk felnőni a feladathoz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 409705

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet