Ha ezt kipróbálod, feltölti a szervezeted, és olyan energiákkal lát el, ami felturbózza az immunrendszered!

2018. április 30., hétfő




Sokan nem is tudják, hogy ez a virág nem csak ehető, de csodát művel a szervezettel! Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Könnyű belőle találni, szinte minden kertben jelen van, vagy ha nincs, akkor az utcádat bejárva biztosan bele fogsz futni.

Kora tavasszal, nyár elején is virágzik, és elképesztően kellemes illattal árasztja el a környezetét.

Hatalmas, színes virágfüzérekben nyílik, lila, rózsaszín, fehér és olykor bordó színekben is. A legtöbben csak virágcsokrok díszítésére használják, kevesen tudják róla, hogy gyógyászati célra is kiváló, ugyanis virága ehető.

Az orgona virágának sok jótékony hatása van. Tele van virágporral, ami az arra allergiásoknál tüneteket válthat ki, ezért ha allergiásak vagyunk rá, kerüljük!

Ellenben ha ezzel nincs problémánk, sok finom, vitamindús dolgot tudunk belőle készíteni.

A virág szirmaiban rengeteg a tápanyag és a  vitamin, az illatanyag pedig feldobja az ételeket, és a szervezetünket is.

A virágokat még a leszedés napján használjuk fel, de ha csak másnap érünk rá, akkor addig tartsuk száraz, hűvös helyen.

Az ehető virágokból mindig csak keveset lehet egyszerre enni, mivel emésztési problémákat okozhat, ha sokat fogyasztunk. Ha megfelelő az arány, akkor pedig bőrnyugtató és gyomorpihentető hatásai is vannak.

Ízületi fájdalom, zúzódás, sebek kezelése

Amint kivirágzik az orgona, két szert lehet készíteni az ízületek, sebek és ütődések (zúzódások) kezelésére: tinktúrát és a kenőcsöt. Köszvény, meszesedés, ízületi gyulladás esetében mindkettő kiegészítheti vagy kiválthatja a gyári kenőcsöket és erős hatású tablettákat.

Az orgona virágát lazán (szellősen) szórjuk színültig egy fél literes üvegbe, öntsünk rá vodkát, hagyjuk állni 3 hétig sötét helyen, szobahőmérsékleten, majd szűrjük le. Fogyasszuk naponta 3x30 cseppet, étkezés előtt, három hónapon keresztül.

A tinktúrát fel lehet használni az ízületek dunsztkötéséhez, ehhez 1/3 pohárnyi tinktúrát hígítsunk fel felesben vízzel, nedvesítsünk be vele egy fáslit, helyezzük a fájós részre, majd fedjük be nylonnal és meleg kötéssel. Az ilyen dunsztkötés reuma, valamint sebek és ütődések (zúzódások) esetében megszünteti a fájdalmat.

Készíthetünk belőle szörpöt. Amire szükségünk lehet:

  • 2 dl (egy csészényi) orgonavirág,
  • 2 dl cukor,
  • 2 dl víz,
  • 1 db citrom kifacsart leve.

Hogyan készítsük?

A cukrot és a vizet főzzük fel, majd adjuk hozzá az orgonavirágzatot, és 1-2 percig forraljuk a főzetünket. Ezután a tűzről lehúzva facsarjuk bele egy citrom levét. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le, majd öntsük üvegekbe. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Hűtőben tároljuk, vízzel hígítva fogyasszuk.

Salátákhoz készítsünk orgonaecetet. Hozzávalók (kb. fél literhez):

  • 3 dl fehérborecet,
  • 2 maréknyi orgonavirágzat,
  • 2 dl 20%-os ecet.

Elkészítése:

Egy tiszta befőttesüvegbe tegyük bele a megtisztított orgonaszirmokat, majd a kétféle ecetet. Alaposan keverjük össze! 2-3 hétig hagyjuk állni, de naponta néhányszor rázzuk fel az üveget. Majd szűrjük le az egész elegyet, és öntsük át egy üvegbe.

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés természetes remediák


Megtekintések száma: 28792





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet