Ha ezt meglépik, az egész anyagi világot átalakíthatja

2018. július 16., hétfő




10 éven belül rá sem fogunk ismerni a minket körülvevő térre.

Léteznek dolgok, amikről az ember eddig csak álmodozott, és valójában csak a sci-fi filmekben találkozhattunk velük.

A Delft tecchnológiai Egyetem kutatócsapata olyan dolgot léphet meg, mely mindent átalakíthat a világon. Szó szerint olyan új anyagok garmadáját hozhatjuk létre, melyek eddig soha nem léteztek a Földön.

Nem csak arról van szó, hogy újfajta szerkezettel rendelkező speciális anyagokat, hanem mindennek ellenálló, de pehelykönnyű fémeket, külső borításokat, vagy akár robbanóanyagokat teremthetünk gyakorlatilag a semmiből.

10 éven belül, ha ez a technológia elterjed, és kiforr, rá sem fogunk ismerni a világra.

Mitől van szó? Az egyetem kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amikkel 3 dimenzióban tudnak nyomtatni egy baktériumokat tartalmazó speciális gél segítségével különféle anyagokat.

A felhasználási lehetőségek skálája szinte végtelen, és ez rengeteg tudós és szakember fantáziáját beindította. Nem csak arról van szó, amit már fentebb is leírtunk, hogy új elrendezésű anyagokkal kísérletezhetünk, hanem ennél nagyobb távlatokban gondolkodhatunk

Képesek vagyunk ezzel az eljárással például a grafént oxid grafénné alakítani, ami egy olyan különleges szuperanyag, melyet ezerféleképpen fel lehet használni. Ennél az új módszernél a kutatók egy egyszerű 3D nyomtatóval képesek voltak egy alapra felvinni a baktériumokat tartalmazó anyagot, amivel új egyedi felhasználási módokat tehetnek elérhetővé.

Az eljárás megvalósításához a szakemberek egy 3D nyomtatót módosítottak úgy, hogy a fűtő részt kivették belőle, és átalakították. A baktériumokat egy speciális géllel keverték össze, és gyakorlatilag ezt használták tintaként.

Rendkívül vékony graféncsöveket tudtak vele létrehozni, és ezzel egyúttal bebizonyították, hogy a grafén vegyszerek és mindenféle kemikáliák nélkül is előállítható.

Ha valaki még mindig nem érti pontosan, miért is van ennek óriási jelentősége, említünk néhány fontos példát:

Az új nyomtatási technikának más felhasználási területei is lehetnek mint a gyöngyházszínű fogak előállítása, olyan plaketták létrehozása amik fogszuvasodást okoznak kutatási célokra, holdkőből építőanyag készítésem de képesek leszünk vele speciális bioüveg előállítására is, vagy olyan síneket tudunk majd vele létrehozni, melyek törhetetlenek, és nem olvadnak meg semmilyen körülmények között, valamint nem deformálódnak, vagy kopnak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia teleportáció


Megtekintések száma: 39393





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet