„Ha háborúzni akartok, menjetek haza!” – Lehetne együtt élni ellenségeskedés nélkül is

2021. december 23., csütörtök




Egy őszinte vélemény, mellyel sokan egyet fognak érteni...

Maga a bürokrácia mesterségesen is fenntartja a nemzetiségek megkülönböztetését és akadályozza a bosznia-hercegovinai öntudat kialakulását.”

Ha az elkülönítés, a mesterséges szegregáció a következő években is folytatódik, akkor előbb-utóbb betelik a pohár...

Egy bosnyák nő őszintén beszélt a világot és a társadalmakat megosztódolgokról a hétköznapokban.

Nagyon tanulságos:

46 nemzetiség élt csak az iskolánk közvetlen közelében Frankfurtban. Ebből mindenki talált valakit a szomszédjai között, akikkel csupán származási alapon haragot tarthatott volna, mégsem tette.

A magam tapasztalatából tanulva úgy gondolom, hogy a konfliktuszónákból haladéktalanul ki kell hozni a gyerekeket, de velünk ellentétben nem egyedül, hanem családostul, de legalábbis az édesanyjukkal együtt. Nagyon nagy árat fizettünk gyerekként akkor az elemi biztonságunkért.

Mindemellett biztos vagyok abban, hogy a mai életemben döntő szerepet játszik az a négy év, amit Frankfurtban töltöttem. Az iskola, a tanárok, a barátaink, a befogadó családjaink, mindenki felbecsülhetetlen tapasztalatokkal gazdagított minket. Velük, általuk is lettünk azzá, akik vagyunk.

„Nagyon megviselt mindenkit. Olyan volt, mintha közöttünk is széttört volna valami. Persze mindenki a másikat okolta, de

a legmélyebb érzelem a sokk volt, hogy egy ilyen, több évszázados építményt valaki egyszerűen elpusztíthat.

Talán akkor vált bennünk valóságossá a háború.”

A vitát végül Alen, Tihana bátyja zárta rövidre. „Aki ezen akar vitatkozni, az menjen haza – mondta, méghozzá németül. – Itt béke van, azért hoztak minket ide, hogy békében élhessünk. Ha háborúzni akartok, menjetek haza!”

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika


Megtekintések száma: 62765





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet