Hachiko szívfacsaró története: haláláig várta elhunyt gazdáját az állomáson a leghűségesebb kutya!

2023. november 7., kedd




Megrázó igaz történet a barátságról és a hűségről. Ma szobor állít emléket a leghűségesebb ebnek.

Hachiko története már a filmipart is többször megihlette, a leghíresebb és egyben legmeghatóbb filma Richard Gere főszereplésével készült Hatchi, a leghűségesebb barát című film.

A kutyus eredetileg 1923 november 10-én született. 1924-ben került Hidesaburó Ueno Tókiói Egyetem professzorához, aki mindig magával vitte a minkája miatt.

Mivel mindig vonattal ment, ezért a kutya reggel elkísérte az állomáshoz, majd este érte is ment, hogy aztán visszakísérje haza.

Így ment ez közel egy éven át, minden egyes nap, és a két jóbarát valóságos jelenséggé nőtte ki magát a lakosok körében is, és híre ment a kutyus és gazdája történetének.

1925-ben azonban tragédia történt.

Hachikó gazdája, Dr. Ueno egy nap rosszul lett az egyetemen, agyvérzést kapott, és sosem tért vissza kutyájához. Azonban vannak dolgok, amik sosem változnak.

Az eb késő estig várt, majd egyedül hazament. Hachiko másnap hajnalban már újra a peronon ült, és várta-várta a szeretett professzort.

Fagyos telek és forró nyarak követték egymást, már a professzor özvegye is elköltözött a városból, a kutya azonban kitartott.

A járókelők és egyes barátok etették őt. Még a zuhogó esőben is kint állt, és várta rég elveszett barátját…

Hachikót többször is magához fogadta pár család, de ő mindig megszökött tőlük és visszatért várakozni gazdájára, aki soha nem tért vissza már.

A helyiek nagyon megkedvelték az egyre soványabb, gyengébb állatot. Mindenkit meghatott a hű kutya várakozása. Az állomáson dolgozók gondját viselték, etették, itatták, nyugvóhelyet adtak neki.

Hachiko majd egy évtizedig várt Dr. Uenora, mikor kilenc hosszú év után végre együtt bolondozhatott szerett gazdájával, újra találkoztak – a mennyországban.

Hachiko 1935-ben, tizenkét éves korában halt meg, elhatalmasodott rajta a rák és a kezeletlen férgesség. Március 8-án találták meg Shibuya egyik utcáján holtan. A kutya tetemét kipreparálták, és a Nemzeti Tudományi Múzeumban állították ki Tokióban, az Uenóról elnevezett parkban.

Brozszobrot állítottak tiszteletére az állomáson, mely az örök hűséget és az odaadást jelképezi ma is.

Egy hasonló szobor áll Hachiko szülővárosában, az Odate állomáson. 2004-ben az 1934-es szobor talapzatán egy új szobrot állították Hachiko tiszteletére Shibuyában.

Azon a helyen, ahol Hachiko hűségesen várta a gazdáját, bronz mancsnyomatok és japán szöveg jelöli.

érdekes hihetetlen megható


Megtekintések száma: 181724





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet