Hackertámadás érte a WHO szervereit: porig akarták rombolni a vírus elleni védekezés központját?

2020. március 25., szerda




Ez már mindennek az alja...?

A koronavírus-járvány közepén egy profi hekkerekből álló több mint tíz éve létező csoport akarta megyszerezni az Egészségügyi Világszervezet, a WHO dolgozóinak jelszavait - írja a Reuters.

Az akciót egy New York-i kiberbiztonsági szakember, Alexander Urbelis vette észre, aki egyből jelezte a dolgot a WHO-nak.

Urbelis egy ideje figyelte egy hekkercsapat tevékenységét, így tűnt fel neki, hogy a csoport március 13-án akcióba lépett. Egy olyan adathalász oldalt hoztak létre, amelyik a WHO saját belső levelezésének az arculatát utánozza.

Így akarták megszerezni olyan gyanútlan dolgozók hozzáféréseit, akik be akartak lépni a céges levelezésükbe, és nem voltak elég körültekintőek.

A WHO biztonsági főnöke, Flavio Aggio megerősítette, hogy valóban volt ilyen támadási kísérlet.

„Az utóbbi időben megszaporodott az WHO-t érő támadások és egyéb kiberbiztonsági incidensek száma. Nincsenek konkrét számainak, de az ehhez hasonló kísérlet, valamint az olyan próbálkozások, hogy valakik a WHO-nak adják ki magukat, nagyjából megkétszereződtek" - mondta Aggio.

Hogy mi lehetett a támadók célja, azt egyelőre nem tudni.

A New York-i szakértő nem tudta, hogy kik állnak a támadás mögött, de a Reutersnek azt mondták források, hogy a DarkHotel nevű, 2007-ben alakult elit hekkercsapat lesz valószínűleg a felelős. A Reuters próbálta elérni a csoportot a hozzájuk köthető emailcímeken, de nem járt sikerrel,

A Kaspersky kiberbiztonsági cég illetékesei nem tudták megerősíteni a DarkHotelről szóló információkat, viszont azt mondták, hogy az utóbbi időben ők is több hasonló támadást érzékeltek, jellemzően olyan kelet-ázsiai helyekre irányulva, ahol súlyos a koronavírus-járvány.

„Ezekben az időkben gyakorlatilag felbecsülhetetlen értékű minden információ működő kezelésekről, tesztekről, vakcinákról, és bármelyik járványsújtotta ország információszerzési hivatalának prioritási listáján előkelő helyen szerepel" - mondta a Kaspersky szakértője, Costin Raiu.

Urbelis azt mondta, naponta nagyjából kétezer koronavírushoz kötődő rosszindulatú oldal jelenik meg az interneten, és hogy ehhez foghatót nem látott.

Az adathalászat mellett a rémhírek és álhírek is gombamód szaporodnak, a világ legnagyobb ilyenek felgöngyölítésével foglalkozó oldala, a Snopes is alig bírja a terhelést.

Ha szeretne kicsit jobban eligazodni a koronavírusos álhírek világában, akkor az Index Hoaxkábelét is javasoljuk, ahol igyekszünk a magyar interneten leginkább terjedő álhíreknek, rémhíreknek utána menni, és megírni ezekről a pontos információkat.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 4142





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet