Hagyományos kínai orvoslás és a meridiánok energiája: felfedezték a titkos gyógyító erőt!

2019. március 12., kedd




A meridiánok energiája biztosan használ!

... a magát modernnek mondó nyugati orvoslás meg még annál is kevesebbet!

A hagyományos kínai orvoslás (hko) egyre népszerűbb. De mi is az a hko valójában? A természetes gyógymódokkal foglalkozó orvosok és természetgyógyászok már évtizedek óta nagyra becsülik a kínai gyógyászatot.

Napjainkban egyre több kórház és rehabilitációs klinika specializálódik a hko-ra. Azonban a kínai orvoslás sokkal több, mint az akupunktúra és a csi-kung: a hko orvoslás, pszichológia és filozófia egyben.

Az akupunktúra folyamatos fejlődésen megy keresztül. Egyre több új pontot és különleges meridiánt fedeznek fel.

Akupunktúrás terület a fülkagyló, a hajas fejbőr, apró titántűket ültetnek be bizonyos fülpontokba, pl. a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésére.

A hko alapja a jin-jang elve. Ez a két ellentétes, de egymást kiegészítő princípium minden létező dologban - élőben és élettelenben egyaránt - megtalálható. A gyógyászatban ez azt jelenti, hogy a két pólus harmonikus együttműködése biztosítja testünk egészségét. Az egyensúlyvesztés betegséghez vezet. A belső életenergia, a csi nem áramolhat szabadon, akadálytalanul.

A hko-terapeuta éppen ezért nem csak a beteg szervet szemléli, hanem vizsgálja, figyelembe veszi az egész szervezetet. Éppen ezért olyan okokat fog keresni, amelyek blokkolják az energiaáramlást, vagy a jin-jang egyensúlyvesztését okozzák.

A meridiánok energiája

A hko elméletét, miszerint a nyirokfolyadékon és a véren kívül valami más, számunkra láthatatlan dolog is kering a szervezetben, a nyugati ember nehezen érti meg.

A kínai orvosok csiről beszélnek, amely testünk vitális energiája, és a vérrel együtt ereinkben és meghatározott energiapályákon, az ún. meridiánokban kering. A meridiánok meghatározott pontjain keresztül ez az energiaáramlás befolyásolható, ami egyúttal megindítja a gyógyítást.

Komplex diagnózis

A hko diagnosztikai módszerei is meglehetősen szokatlanok. A tapasztalt terapeuta már a nyelv megtekintésekor is felismeri, hogy melyik szervrendszerek érintettek.

A nyelv meghatározott területeit bizonyos szervekhez, szervrendszerekhez kapcsolják.

Ezek vizsgálatával megállapítható, hogy szárazság, nedvesség, hideg vagy meleg kórképpel állunk-e szemben, ill. hogy a beteg szervezetében fennáll- e nyálka- vagy vérpangás.

A pulzusdiagnózis hasonlóan kifinomult és összetett módszer. A terapeuta nem egyetlen ponton méri a pulzusfrekvenciát, hanem 6 tapintási ponton a pulzus több kvalitását (pl. gyorsaság, mélység, teltség) vizsgálja.

Drótszerű vagy puha, "csúszós", telt, üres pulzusról beszélnek, s mindegyiknek önálló kórtani jelentősége van. Érthető, hogy e módszer elsajátításához nagy tapasztalat és finom érzék szükséges.

A természet patikája

A kínai fitoterápia több száz éve bevált, bonyolult recepteket alkalmaz, amelyeket az ősök gondosan feljegyeztek. A készítmények alapanyagai gyógynövények, gombák, ásványi anyagok (pl. kagylóhéj), esetleg állati eredetű hatóanyagok.

Ma e készítmények közül sokat tabletta vagy labdacs formájában lehet kapni. A kínai fitoterápiában kellőképpen jártas orvos, ill. természetgyógyász egyénre szabott készítményt is összeállíthat.

Ilyenkor az összetevőkből sűrű főzetet kell készíteni, amelyet vízzel hígítva kell elfogyasztani az utasítás szerint.

E főzetek közül soknak sem az illata, sem az íze nem bizalomgerjesztő, de a nyugati hagyományokban is szerepel a "keserű orvosság" fogalma.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10346





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet