Hajsza egy elsüllyedt polgárháborús hajót ábrázoló fotó után

2015. augusztus 15., szombat
Az amerikai polgárháború egyik leghíresebb hajója, a CSS Georgia 1864-ben süllyedt el a Georgia állambeli Savannah folyóban, azóta senki sem látta, ugyanakkor állítólag létezik egy róla készült fotó, amely harminc éve eltűnt. 

A tervek szerint a folyót most kotrással szeretnék kiszélesíteni, hogy az óceánjárók is használhassák, de ehhez nagy segítség lenne, ha tudnák, hol van a 150 éve elsüllyedt legendás hajó.

John Potter savannah-i lakos elmondása szerint egyszer régiségek után kutatott a dél-georgiai Waycross egyik házának udvarában, amikor kezébe akadt egy igen régi, keretes kép. Jobb oldalán egy kalapos ember sötét sziluettje, a háttérben pedig egy háztetőre hasonlító tárgy volt látható a vízen, azonban az egész kép igencsak elmosódott és foltos volt. A fotó hátsó oldalán pedig egy felirat olvasható: “CSS Georgia”.

Potternek nem volt 175 dollárja a képre, azonban - visszaemlékezése szerint - pontosan tudta, mi van a kezében. Sikerült lefotóznia a képet, hogy barátainak és a szakértőknek megmutassa. Mindez harminc évvel ezelőtt történt. A történészek szerint - ha a kép valóban eredeti és nem hamisítvány, akkor - minden bizonnyal a CSS Georgiát, a páncélozott konföderációs hadihajót ábrázolja, amelyet a Savannah városát elfoglaló uniós Sherman tábornok katonái elsüllyesztettek a folyón.

A kutatóknak még számtalan kérdésük van a hajóval kapcsolatban, s a legtöbben úgy vélik, az eredeti fotó jelentős segítséget nyújtana ezek megválaszolásához. „A fotó ugyanolyan rejtély, mint aCSS Georgia, mivel évtizedek óta senki sem látta” - magyarázta Julie Morgan, az amerikai hadsereg műszaki hadtestének régésze.

A hatóságok akár 14 millió dollárt is hajlandóak költeni arra, hogy a konföderációs hajó maradványait felleljék és összegyűjtsék a Savannah folyó aljáról, mielőtt megkezdenék a kotrási műveleteket. A búvárok idén januárban merültek le először, a munkálatok befejezésének tervezett időpontja idén ősszel lesz.

rejtelyes-foto

Az 1861-1865 között zajló polgárháborús időszak nyitotta meg a páncélos hadihajók korszakát (korábban még a faszerkezetű hajók domináltak). A testvérháború idején a savannah-i Ladies Gunboat Association-nek sikerült összegyűjtenie 115 ezer dollárt egy olyan volumenű hajó építésére, amely megvédelmezi Savannah városát az uniós hadseregtől. Azonban a 36,5 méter hosszúságú hadihajó motorjai túl gyengének bizonyultak az 1200 tonnás hajótest árral szembeni hajtásához, ezért lehorgonyzott Fort Jacksonban, mielőtt 1864 decemberében elsüllyesztették volna.A páncélosról sem fotók, sem tervrajzok nem maradtak fenn, néhány művész azonban megfestette, illetve megrajzolta, de ezeken számos különbség van. Robert Holcombe, a columbus-i National Civil War Naval Museum korábbi kurátorának elmondása szerint a képről készült fotón látható alakzat alapján valóban a CSS Georgiáról van szó. 

Ilyen formájú hajóból akkoriban nem volt több: tulajdonképpen egy úszó ágyúállás volt, amelyet egy páncéltető 45 fokos szögben védett. [pullquote]„Úgy vélem, ha nem eredeti, akkor egy borzasztóan jó hamisítvánnyal van dolgunk” - mondta Holcombe.[/pullquote]

A régészek, illetve a hadsereg már a közösségi média segítségével keresik a rejtélyes fotó tulajdonosát. Potter a Guardiannek elmondta, hogy később sikertelenül próbálta meg felvenni a kapcsolatot a fotó akkori tulajdonosával, aki ismeretlen helyre költözött. A fotóról készült fényképet pedig még 1986 márciusában a Georgia Historical Society-nek ajándékozta. Visszaemlékezése szerint pár évvel később kapott egy levelet a tulajdonos egyik családtagjától, aki elmondta, hogy az eredeti fotót a Savannah History Museumnak ajándékozták. Ott azonban soha nem láttak ilyen képet.

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 20544031

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet