Halálos baktériumok szabadulnak fel a talajból: rengeteg ember halhat meg a következő 5-10 évben!

2018. október 3., szerda
Kanyarban a malária Magyarországon, fertőzött ivóvíz, parlagfű invázió jöhet!

A szélsőséges hőmérséklet jelenti a legfőbb egészségi kockázatot Magyarországon – hívják fel a figyelmet a szerzők abban, a napokban megjelent tanulmányban, amely az éghajlatváltozás egészségügyi hatásait mutatja be. A hőhullámokkal szemben a krónikus keringési, anyagcsere-, légzőszervi, mentális betegségekben szenvedők, az idősek és a gyermekek a legsérülékenyebbek.

A klímaváltozás várhatóan befolyásolni fogja a rovarok és a rágcsálók által terjesztett fertőző betegségek megjelenését. Magyarországon főként a kullancsok által terjesztett Lyme-kórtól kell majd jobban tartani, amely ellen nincs védőoltás, de szerencsére könnyen felismerhető a kullancscsípés körül kialakuló, jellegzetes vörös foltról, és jól gyógyítható.

• A szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás az enyhe telek miatt egyre veszélyesebbé válik.

• Az itthon is több halálos áldozatot szedő nílusi láz is komolyabb problémát okoz majd.

• Veszély leselkedhet ránk az ázsiai tigrisszúnyog által okozott Chikungunya-láz miatt is. A szúnyogfajtát már három éve azonosították a Dunántúlon, és 30 éven belül az egész országban jelen lehet.

• A malária hazánkba behurcolt eseteinek száma is növekedhet.

• Jelentős veszélyt jelent­het a lepkeszúnyogok által terjesztett leishmaniázis megjelenése: ez kutyákat is megbetegít, emberek számá­ra pedig még nincs ellene vé­dőoltás.

• A Zika-vírustól is tartani kell, elsősorban a várandós anyáknak. A néhány éve világjárványt okozó vírust valószínűleg a 2014-es brazíliai futball-vb-re érkezők hurcolták be a repülőkön megbúvó egyiptomi szúnyogokkal.

Fertőzött ivóvíz

Az egyre melegebb időjárás az élelmiszer-fertőzéseknek és -mérgezéseknek is kedvez. A fertőzések előfordulása jelenleg is évszaktól függ, a szalmonella például július-augusztusban a gyakoribb.

Az özönvízszerű esőzések olyan fertőzéseket hozhatnak, amelyeket az ivóvíz miatt kapunk el.

• A felmelegedés növelni fogja a mikrobiális eredetű élelmiszer-mérgezéseket, amelyekért elsősorban a penészgombák mikotoxin-tartalma felelős. Ez a penészedés főként a gabona-, olajosmag-, szárazgyümölcs- termékeknél különösen veszélyes: daganatkeltő hatásuk van. Nagyon fontos, hogy ne fogyasszunk penészes ételeket!

Számolni kell az allergiát okozó növények elterjedésével és növekvő pollenszórásával is. Az enyhébb telek miatt egy hónappal is korábban kezdődhet a pollenszezonnal járó tüsszögés és szemvakarás. Új, allergiát okozó növények is megjelennek egy idő után, mint a parlagi rézgyom és a falgyom.

• Elhúzódik az allergén gombaspórák szóródási ideje, amelyek szinte egész évben „velünk lesznek”.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód felhívás veszély


Megtekintések száma: 21904

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet