Halálos baktériumot lő ki az űrbe a SpaceX

2017. február 10., péntek
Egy különleges kísérlet keretében tennék mindezt. Egyesek már most aggódnak, ugyanis el is szabadulhat odafenn a pokol, és az emberiségre szabadulhat egy gyilkos nyavalya.

Ártalmatlannak tűnő kísérlet

Bizarr ötlet keretében egy halálos baktériumot szeretnének kilőni az űrbe, melyet a SpaceX pont Valentin napon indítana útjára.

Nyugalom nem arról van szó, hogy a Föld egész lakosságára valami különleges nyavalyát szeretnének rászabadítani.

Az egész arról szól, hogy egy különleges kísérletet végezzenek el, amit eddig még nem sikerült elvégezniük soha azelőtt. Hogy miről is van szó?

Alacsony, vagyis nullgravitációs környezetben kíváncsiak arra, hogyan is viselkedik egy halálos baktérium, és ez a speciális környezet milyen hatással is van magára az organizmusra.Fontos szerepe is van ennek a kísérletnek, és egyáltalán nem valami öncélú, "Istent játszunk" dologról van szó, ugyanis Elon Musk cége a NASA társfinanszírozásában a génmutációra keresi a gyógyírt.

A meticillin-ellenálló staphylococcus aureus baktériumot az űrbe a SpaceX rakétával fellőve hosszasan elemezgetnék, és előreláthatólag rengeteg hasznos információval lennének majd gazdagabbak.

Ugyanis a vírus ilyen megváltozott gravitációs körülmények között átalakulhat más törzsekké, vagy egy teljesen új fejlődhet ki belőle.

Megvan a veszélye

A baktérium Földön is olyan gyorsan mutálódik, hogy antibiotikummal sem lehet legyőzni. Ha mikrogravitációban gyorsabban alakul át, az iránymutatást adhat az orvosok és fizikusok számára.

Ennek ellenére nagyon sokan aggodalmukat fejezték ki a projektet illetően, és köztük sok szakember felhívta arra a figyelmet, hogy alapjáraton is igen veszélyes, amit ebben a kísérletben művelnek.

Ha ugyanis elvesztik az irányítást, és kicsúszik a kutatók kezei közül a kontroll, akkor könnyen létrejöhet egy emberiség teljes egészét kipusztító gyilkos baktériumtörzs, mely a bolygó egészén elterjedhet.

Az sem fog számítani, hogyha az űrben megsemmisítjük ilyen esetben az egész "űrlabort", a visszahulló darabkákon ugyanis túlélhet a baktérium, hiszen a baktériumok egy része annyira szívós, hogy még az űr vákuumját is kibírják.

Ez pedig beláthatatlan katasztrófához vezethet, amire nem vagyunk felkészülve, és nem tudnánk idő előtt megállítani.

A hipotézis amire az egész kísérlet alakul az, hogy a környezet nagyon nagy mértékben képes befolyásolni azt a folyamatot, melynek során az információáramlás végbemegy a génállomány és az RNS molekulák között.

Az eredmények hozzásegíthetik az orvosokat ahhoz, hogy a bakteriális fertőzésekkel szemben egyre kevésbé hatékony antibiotikumok helyett mással gyógyítsanak. Tavaly például úgy halt meg ilyen fertőzésben egy amerikai nő, hogy az összes ismert antibiotikum hatástalan volt a betegségére.

A jövőben tehát sokkal kevesebben halhatnak meg baktériumok által, ha a kísérlet sikerrel jár, ellenben ha valami baj üt be, akkor az egész emberiség veszélybe kerülhet.

Így lehetne leginkább summázni a dolgokat az egész kutatással kapcsolatban, mely már most hatalmas visszhangot, és rengeteg bírálatot kapott.

tudomány technológia összeesküvés emberi test világvége betegség betegségek globális kataklizma


Megtekintések száma: 80394

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet