Halálos mikrobák térhetnek vissza a más bolygókra küldött űreszközökkel?

2017. február 20., hétfő




A veszély valós lehet, a NASA és más űrügynökségek megpróbálnak megoldást kifejleszteni rá a jövőben.

Az űrutazások során mindig is megvolt annak a veszélye, hogy valamiféle olyan anyga, olyan részecske, vagy mikroba tapad az egyes szondák, műholdak felszínére, melyek a Földön aktiválódhatnak, és akár egy gyilkos kórt is elterjeszthetnek.

Sajnos a veszély valósabb, mint hinnénk, ugyanis a Föld körüli pályán, a légkör legfelső határánál is felfedeztek már olyan szerves anyagokat és molekulákat, melyek egyértelműen ott éltek.

Vagyis kiderült róluk, hogy képesek létezni, mi több, szaporodni és fejlődni az űr mostoha közegében víz, és oxigén nélkül.

Ez nagyon komoly probléma ami egyesek szerint már többször meg is történt a múltban, igaz nem mi magunk hoztuk a Földre a veszélyes lényeket.

Sokan a SARS vírusról gondolják mind a mai napig, hogy valójában egy űrből érkező organizmus felelős érte. Bár ezt sosem bizonyították be teljesen, valóban voltak arra utaló jelek, hogy talán egy idegen baktériummal, vagy vírussal van dolga az emberiségnek.

Mára már valós a veszély, hogy egy Mars misszió során visszahozzunk valami olyat a Földre, mely annak idején talán pont azért volt felelős, hogy a Marson minden életet kiirtott.

A Földre visszatérő űreszközöket el kell valahogyan zárni, vagy nem engedni leszállni a felszínen, amíg nem csírátlanították őket teljesen.

Ha ugyanis volt valami a Marson akkor azt nem biztos, hogy haza szeretnénk hozni. Ráadásul nem kizárt hogy olyan felépítésű, mely nem hasonlít egyetlen földi vírusra sem, vagyis abszolút nem tudna mit kezdeni vele a szervezetünk, és az orvostudomány sem.

Pillanatok elpusztíthatna minden életet a Földről, legalábbis a legrosszabb forgatókönyv így szól.

Ezek a vírusok olyan erősek lehetnek, és annyira más alapokon működhetnek, hogy talán egyetlen Földön kifejlesztett vakcina sem lenne hatásos ellenük. Ráadásul idő előtt kipusztítaná az emberiséget, még mielőtt bármit tudnánk tenni ellene.

Ezért mielőtt mintákat küldenénk haza a Földre, még az űrben valahogyan sterilizálni kellene azokat, és elzárni őket egy speciális védőkapszulába.

Így egy esetleges rossz landolás esetén sem sérülnének meg ezek a kapszulák, és nem jutnának ki a kétes eredetű organizmusok a szabadba.

Persze egy ilyen élőlény még egy speciálisan erre tervezett, szuperbiztonságos laborból is kijuthat, ha ne vigyáznak eléggé a tudósok.

Éppen ezért alaposan felül kell vizsgálni az egyes eljárásokat, é a hozzájuk tartozó biztonsági intézkedéseket, és csak ezután szabad tényleges mintákat hazaszállítani a Marsról, majd ha lehetségessé válik.

Az emberiséget elpusztító Marsról érkező vírus veszélye tehát ne science fiction, hanem nagyon is valós, ugyanakkor odafigyeléssel, és nagyon körültekintő, óvatos kutatással hazahozhatóak lesznek majd a Marsról, vagy más bolygóról is különféle kőzetminták, és egyéb minták.

tudomány betegség betegségek globális kataklizma világjárvány világjárványok


Megtekintések száma: 35006





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet