Halálosan mérgező az amalgám: az EU végre kimondta, ls be is tiltják!

2018. október 27., szombat




Nem vicc, nem átverés. Az EU rendelkezést hozott. Az amalgám rendkívül káros az egészségre, meg kell tőle szabadulni az fogászati iparnak.

2030-ra véglet meg kell szüntetni az amalgám használatát az európai fogászatokon: egy uniós rendelkezés értelmében pedig 2018 júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait

– írja a Népszava.

A lap úgy tudja, az ÁNTSZ hamarosan levélben tájékoztatja a fogorvosokat arról, mit kell tenniük, hogy a kezeléseik megfeleljenek az uniós előírásoknak.

A kormány ősszel felméri majd, van-e olyan megfelelő szűrő a hatezer praxisban, ami megakadályozza, hogy az eltávolított tömések ártalmatlanítás nélkül kerülhessenek a környezetbe.

A magyar rendelőkben egyébként már most tíz százalék alatt van az új amalgámtömések aránya.

Míg 2008-ban még 420 ezren kaptak fémes tömést, 2013-ban már csak 220 ezer. A nagyobb problémát a régi tömések szabályos eltávolítása jelenti, mert ezt nem olcsó megoldani.

Jövőre az eltávolított amalgám már nem kerülhet ki a rendelőkből a környezetbe, a fogorvosi székeket fel kell szerelni egy úgynevezett amalgám-szeparátorral.

Az unió számára jövőre intézkedési tervet is kell készíteni az amalgám-mentesítésről, azt egyelőre nem tudni, ez mekkora költséggel jár majd.

A fogorvosi kamara szerint mintegy 7 milliárd forintos támogatásra lenne szükségük az EU-s szabály alkalmazásához.

Az amalgámtömések betiltására azért van szükség, mert borzalmasan károsak a szervezetre nézve.

Érdekes, hogy ugyan a fogakat nem károsítják, magára a szervezetre gyakorolt hatásuk elég durva.

Képes idegrendszeri tüneteket okozni, de még a terhesség alatt a baba fejlődését is befolyásolja a friss kutatások szerint. Sőt, egyes tanulmányok már a daganatos megbetegedésekkel is kapcsolatba hozták.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség


Megtekintések száma: 9913





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet