​Halálzóna lett az elszabadult vírus miatt: újabb fertőzéshullámot jeleznek a szennyvizekből

2021. február 19., péntek




A szlovákok tavaly novemberben enyhítettek, most berobbant a járvány.

Hiába volt töretlen a szigor a szomszédos Szlovákiában, a járvány döbbenetes erőre kapott, a magyar határhoz közeli területeken végóráit éli az egészségügy az egyre több fertőzött miatt.

Nem túlzás azt mondani, hogy a Szlovákiában elszabadult a vírus, a tavaly tavaszi bergamói helyzethez hasonló állapotok uralkodnak a magyar határhoz közeli járási kórházakban – festett apokaliptikus képet Barak Dávid (31), a Parameter újságírója.

A lap nemrégiben forgatott a dunaszerdahelyi kórházban. A 86 férőhelyes intézmény teljesítőképessége határára jutott, nem ritka, hogy naponta egy tucat beteg hal meg, bár máshol se jobb a helyzet. A galántai kórház már csak covidos beteget fogad, a hagyományos kórházi osztályok is átálltak járványüzemmódba, hiába magas az egészségügyi személyzet átoltottsága, nem bírnak a rohammal.

Tarol a gyorsabban fertőző és súlyosabb tüneteket produkáló brit mutáns is, amely a Csehországba és Ausztriába irányuló ingázás révén kerülhetett Szlovákiába és már Magyarországon is egyre több esetet regisztrálnak. Barak szerint ezek intő jelek lehetnek Magyarország számára is, hogy bár nemsokára hasonló támadás alá kerülnek a magyar kórházak is.

– Szlovákia jelenleg a járvány második hullámát próbálja állni, az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A legnagyobb baj, hogy mind a pozitív teszteredmények száma, mind a halálozási ráta magas szinten áll napok óta, nem változik. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy bár európai mércével mérve is szigorúak a karanténszabályok, ezeket nem tartja be a lakosság, illetve a hatóságok nem szereznek ezeknek érvényt – magyarázza Lajos P. János, aki szerint mivel járási hatáskör az iskolanyitás, sok helyen elfogyott a türelem, és kezdik visszaengedni a tanulókat az iskolába.

Forrás: Blikk


Megtekintések száma: 5418





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet