Haldoklik a Föld: ha ilyen ütemben folyik az erdők pusztulása, hamarosan megfulladunk?

2023. augusztus 5., szombat




Kutatók megkongatták a vészharangot.

Valami olyan ütemben zajlik a természet elkorhadása a Földön, hogy a tudósok és környezetvédelmi szakemberek komolyan elkezdtek aggódni azon, ami várható a bolygónk és az emberiség szempontjából az elkövetkező 20-30 évben.

Ha ugyanis az ütem ilyen marad, vagy még jobban felgyorsul, még a mi időnkben katasztrofális változások fognak beállni az ökoszisztémában.

A riasztó adatok az erdőket is érintik:

Az amazonasi esőerdőből háromszor nagyobb terület pusztult el 2016-ban, mint egy évvel korábban.

Összesen akkora terület semmisült meg, ami megfelel Új-Zéland területének, vagyis nagyjából 268 ezer négyzetkilométert jelent.

Az amerikai World Resources Institute által működtetett erdőfigyelő program, a Global Forest Watch (GFW) számítása szerint 297 000 négyzetkilométernyi erdős terület semmisült meg 2016-ban, ami nagyjából Olaszország nagyságú területet jelent. (Itália 301 ezer négyzetkilométert tesz ki.)

A pusztulás ütembe pedig egyre gyorsul. Márpedig, ha így haladunk, néhány évtized múlva már nem lesznek erdők a Földön, vagy csak nagyon kevés.

Ez pedig nem lesz elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű oxigén keringjen a légkörben...

Vagyis gyakorlatilag 20-30 éven belül meg is fulladhatunk, és ez most nem egy erős túlzás, hanem lehetséges, tudományos bizonyítékokon alapuló számítógépes szimulációk, előrejelzések eredménye.

A GFW szerint az emberi civilizáció által okozott globális felmelegedés növeli az erdőtüzek előfordulásának veszélyét, mert az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló kánikulák és az aszályok idején könnyen kigyulladhatnak a szárazzá vált erdők.

Idén Kalifornia és Portugália erdőit tizedelte meg tűzvész.

Az erdőpusztulás másik oka, hogy olajpálmaültetvényeket telepítenek az ottani ökoszisztémák helyére, veszélybe sodorba az őshonos fajokat.

A veszély tehát nagyon komoly. Ez már nem olyan távoli dolog, ami csak a gyerekeinket, vagy az unokáinkat fogja érinteni.

Ez még a mi életünkben globális katasztrófát és tömeges kihalást okozhat.

A tömeges hatodik kihalás egyébként sok kutató szerint már jelenleg is zajlik, ennek csúcspontja lehet az, ha a légkör már nem lesz belélegezhető az oxigénszint lecsökkenése miatt, így minden földi élőlény elpusztul majd a felszínen...

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány környezetszennyezés tömeges kihalás kataklizma


Megtekintések száma: 87931





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet