​Haldoklik az Föld, és a fafajok nagy része: a tudósok torkuk szakadtából figyelmeztetnek

2023. június 11., vasárnap




Nincs még néhány évünk hátra: a tudósok megkongatták a vészharangot…

A fafajok nagy része a kihalás szélén áll

A világ fafajainak csaknem egyharmada végleg eltűnhet egy friss jelentés szerint.

Mindeközben az Eufrátesz is elkezdet elapadni és ahldokolni.

Egyes tudósok szerint etzeke vészjósló jelek arra, hogy a hatodik, jelenleg is tartó tömeges kihalás végérvényesen felgyorsulhat.

Az erdők élővilágának biodiverzitása is egyre nagyobb veszélyben van a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) nevű szervezet friss jelentése szerint.

A Világ fáinak állapota (State of the World’s Trees) című tanulmány szerint világszerte 17,5 ezer fafajt – vagyis a világ fafajainak mintegy 30 százalékát

– fenyegeti a kihalás veszélye és ezen belül 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint 50 egyede maradt a vadonban.

A jelentés szerint a fafajok számának tekintetében legsokszínűbb hat országban több ezer fajt fenyeget a kihalás veszélye.

A legtöbb fafajnak otthont adó Brazíliában 1788 faj van kockázatos helyzetben.

A másik öt ország Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela.

Haldokló Eufrátesz

Az Eufrátesz vízszintje drámaian lecsökkent Szíriában és Irakban, ami több millió emberre jelent fenyegetést. Egyes vélemények szerint a folyam visszahúzódásához Törökországnak is köze van.

A klímaváltozás hatására a mostanihoz hasonló szárazságok egyre gyakoribbak és szélsőségesebbek lesznek, és úgy tűnik, az aszályok korában a víz könnyen a konfliktusok mozgatórugójává válhat.

Ha a mostani vízkrízist önmagában nem is a globális felmelegedés idézte elő, az átalakuló éghajlat sokat fokozhat az aszályok hevességén.

A globális felmelegedés miatt a Földközi-tenger medencéjében a mostanihoz hasonló szárazságok egyre gyakoribbak és súlyosabbak lesznek. A vízhiány pedig, mint ahogy azt a történelem során már többször láthattuk, veszélyes láncreakciót indíthat be.


Megtekintések száma: 39753





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet