Haldoklik Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja: egy egész világ aggódik érte!

2019. május 22., szerda




Bekövetkezhet a legrosszabb?

Megromlott egészségi állapota miatt már csak napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának 

– közölte kedden a Borneó szigetén elterülő maláj állam, Sabah vadvédelmi hatósága.

A bika étvágya és közérzete hirtelen romlott le idén áprilisban. John Payne, a Borneói Orrszarvú Szövetség vezetője szerint pontos diagnózis még azóta sem született, de valószínűleg, hogy az állat korával összefüggő vesebetegség vagy májprobléma állhat a háttérben.

A Tam nevű orrszarvú legalább a harmincas évei közepén járhat. 

A szumátrai orrszarvúk várható átlagos élettartama 35-40 év. "Nem hisszük, hogy sokáig életben marad még. Inkább napjai, mint hetei vannak már csak hátra" 

– mondta Payne.

A borneói orrszarvúpopuláció felduzzasztására irányuló erőfeszítések hasztalannak bizonyulnak az indonéziai vadasparkokkal való együttműködés és az olyan fejlett reprodukciós technikák alkalmazása ellenére is, mint a mesterséges megtermékenyítés.

Tamet 2008-ban fogták be és költöztették át egy védett területre a vadvédelmi hatóságok, miután az állatra egy olajpálma ültetvényen kószálva találtak rá Sabahban. 

A hatóságok korábban két nősténnyel is pároztatni akarták a bikát, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért a próbálkozások sikertelenek maradtak. Az egyik daganatos betegségben szenvedő nőstényt később el is kellett altatni.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt. 

Az állatok egyre zsugorodó populációi miatt a megmaradt példányok egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, ami minimalizálja párosodásuk esélyét.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Index

tudomány érdekes tömeges kihalás kihalás


Megtekintések száma: 76723





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet