​Haldokló csillag pusztíthatta el a földi élet nagy részét: újra megtörténhet?

2023. október 6., péntek




Az idők során a földi élet több kihalási hullámot is tapasztalt, ezek során viszonylag rövid idő alatt a fajok jelentős része eltűnt. Ilyen volt 359 millió évvel ezelőtti a késő devon kihalási esemény is. 

Egy friss tanulmány alapján a folyamat hátterében egy Naprendszeren kívüli jelenség állhatott

– írja a ScienceAlert.

Brian Fields, az Urbana-Champaigni Illinois-i Egyetem munkatára és kollégái úgy vélik, a tömegkihalást egy távoli, haldokló csillag idézhette elő.

Egyes kihalási eseményeket földi okokra vezetnek vissza, heves vulkáni aktivitásra vagy klímaváltozásra, míg más kihalási hullámok hátterében földön kívüli tényezőket sejtenek – gonduljunk csak a dinoszauruszokat feltételezhetően kiirtó aszteroidára. Fields szerint tanulmányuk azt igazolja, hogy a földi élet nem izolációban létezik: a hatalmas kozmosz lakói vagyunk, amely időnként beavatkozik életünkbe.

A szakértők arra jutottak, hogy a késő devon kihalási eseményhez fűződő ózonszint-csökkenés hátterében nem állhatott vulkanizmus vagy éghajlatváltozás

Ehelyett azt állítják, hogy a tömegkihalást egy csillagászati jelenség, egészen pontosan egy szupernóva sugárzása idézhette elő. Fieldsék arra gyanakodnak, hogy egy nagyjából 65 fényévre fekvő, haldokló csillag csökkenthette a földi ózonszintet. Életciklusuk végén a nagyobb csillagok óriási detonációt tapasztalnak, ez az úgynevezett szupernóva-robbanás.

A kutatók már az 1950-es években is felvetették, hogy a szupernóvák előidézhetnek tömegkihalást, de ez az első alkalom, amikor egy ilyen eseményt a késő devon kihalási hullámhoz kötnek. A csapat szerint a szupernóva ionizáló részecskéi elég erősek lehettek ahhoz, hogy átalakítsák az ózonpajzsot, így sodorva veszélybe a földi fajokat.

Fieldsék két olyan izotópra, a szamárium-146-ra és a plutónium-244-re alapozzák feltevésüket, melyek alapból nem fordulnak elő bolygónkon, ehelyett kozmikus robbanások révén érhették el a Földet.

Fontos kiemelni, hogy a szupernóva okozta tömegkihalás is csak egy hipotézis, melyet további bizonyítékokkal kell alátámasztani.

OSZD  MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 93658





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet