Haldokolnak az óceánok: eltűnt a nyílt vízi élővilág minden pusztulásnak indult

2021. szeptember 8., szerda




A legfrissebb állapotfelmérés szerint a Föld BETEG. Az óceánok pedig már végstádiumban vannak!

Borzalmas állapotban van a természet és a Föld élővilága, különösen az óceánok és a vízi élővilág.

Egyes helyeken gyakorlatilag már kipusztult minden élő, és az óceán egy vízalatti sivatagra hasonlít, ahol már csak a mikrobák élnek meg.

Az Egyesült Nemzetek Környezeti Programjának kutatásai azt mutatják, hogy a világ óceánjainak 40%-át súlyosan károsítja az emberi tevékenység .

A globális éghajlatváltozás okozta felmelegedés miatt pedig 2080-ra a világ korallzátonyainak 80-100%-a kifehéredhet, különösen a Csendes-óceán nyugati részén, az Indiai-óceánban, a Perzsa-öbölben, a közel-keleti és karibi térségekben.

Az éghajlat tönkreteszi a korallokat, amik fontos részét képezik a vízi élővilágnak.

A korallok fehéredésének egyik legismertebb oka a tengerfelszíni víz hőmérsékletének emelkedése, melyet a globális éghajlatváltozás okoz.

A vízmelegedés mellett az óceánok vizeinek elsavasodása is hatalmas veszélyt jelent a korallokra. A levegőével párhuzamosan ugyanis az óceánok széndioxid-koncentrációja is növekszik, vagyis a tengervíz lassan elsavasodik.

Ez csökkenti a mészhéjakat és csontokat felépítő szervezetek meszesedési képességét. A kagylók, csigák és rákok mellett ez a kedvezőtlen hatás a hideg tengeri korallokat is érintheti 2050-re.

Rengeteg a partra vetett hal, egyre gyakoribb jelenség, hogy valóságos tetemhegyeket lehet az egyes tengerpartokon látni.

Ez a víz mérgező anyagokkal való dúsulása, az oxigénhiány és az elsavasodás együttes következménye.

Hans-Otto Pörtner állatfiziológus, az Alfred-Wegener Sark- és Tengerkutatási Intézet munkatársa is megdöbbentő dologra hívta fel a figyelmet.

A Die Welt című német napilapnak nyilatkozó kutató közlése szerint az ipari forradalom kezdete óta a világtenger savassága átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt, ami a pH-skálán körülbelül 0,1 egységnek felel meg.

Ha ez így folytatódik, akkor a Föld óceánjaiban minden elpusztul, és egy ökológiai dominó hatás következtében tömeges kihalás söpörhet végig bolygónkon.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés természet tömeges kihalás


Megtekintések száma: 128203





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet