Halottak feltámasztására irányuló kísérletsorozat Indiában

2016. december 1., csütörtök
Indiában nemrég olyan tudományos kísérletsorozat indult, melynek keretében agy halott páciensek agyát indították volna újra.

Indiában a Medikusok és orvosok Tanácsa bejegyezte azokat a különleges „ReAnima” névre hallgató kísérleteket, melyek keretében gyakorlatilag halott embereket támasztottak volna fel különleges eljárás segítségével.

Bizarr kísérletek, holtakkal

Amikor híre ment a dolognak, természetesen felkapta a sajtó, és máris zombi kísérletekről kezdtek beszélni az emberek, és arról, hogy eljött a végidők kezdete, mert a halottak feltámadnak a poraikból.

Sokan tartottak tőle, hogy ez egy komoly járvány kiindítója is lehet, míg mások szerint maga a kísérlet vet fel komoly etikai aggályokat. Elvégre az eltávozottak lelke – ha tényleg létezik túlvilág – vajon visszahívható ég ennyi idő után?

Milyen ember lesz az, akit hagytak elmenni, majd mégis feltámasztják? Jogunk van vissza adni valaki életét, aki talán nem akart már visszajönni?Ilyen, és ehhez hasonló nagyon mély, morális kérdések merültek fel a kísérletek kapcsán, melynek során agy halott emberek agyát indították volna újra.


A holtak feltámasztása

Még idén májusban jelentette be egy indiai orvos, hogy klinikai kísérletekbe kíván kezdeni 20 agyhalott páciensen. A tervezet szerint a halottaknak egy speciális kezelés keretében indítaná újra az agyát, különféle injekciók, peptidek és őssejtek felhasználásával és kombinációjával.

Különleges lézeres eljárással kombinálta volna a kezelést, így az elmélete szerint a halott páciensek újra feltámadtak volna. Legalábbis az agyuk, itt ugyanis elsősorban agyhalott páciensekről van szó.

Az agyi, és gerincvelői idegen erős stimulálása már többször váltott ki kognitív képesség javulását az esetek túlnyomó többségében, így régóta sejtik, hogy akár egy halott, aktivitást nem mutató agy beindítását is el lehetne vele érni.

A szóban forgó peptidekről pedig szintén régóta sejtik azt, hogy képesek az agyszöveteket alkotó agysejtek regenerálására.

Bizarr eljárás, kérdéses sikerrel

Az orvosi szakma felhördült a kísérlet hallatán, és rengetegen etikátlan lépésnek tartották, sokan pedig valódi vérszomjas emberkísérleteknek titulálták az áttörést jósló klinikai kísérleteket.

A kísérletekért felelős orvos elmondta, hogy a módszerrel reményeik szerint minimális tudatállapotba lehetne visszahozni a halottakat Vagyis tudnának magukról, képesek lennének mozgatnia a végtagjaikat, és érzékelni az ingereket, de összetettebb cselekvésekre nem lennének képesek.

Ennek ellenére nagyon jók a statisztikák az ilyen minimális tudatállapotból ugyanis sokan fel tudnak épülni megfelelő utókezeléssel.

Etikai aggályok

Később azzal támadták őt, hogy etikailag kifogásolható az egész. Sokan azt nem értették, hogy miért emberekkel kísérleteznek, és miért nem állatokon próbálják először ki ezt a kérdéses eljárást. A vezető orvos azonban elmondta, hogy egyetlen olyan állat sincs, mely csak hozzávetőlegesen is képes lenne az emberi agyat helyettesíteni a képletben.

Az eljárás kifejezetten az emberi agy esetében lehet sikeres, azaz ez egy fajra szabott különleges kezelés lehet.

Sokan azzal érveltek a kísérletek ellen, hogy az így halálból visszarántott emberek gyakorlatilag zombik lesznek, akikről egész életükben gondoskodniuk kell majd szeretteiknek, mivel nem lesznek teljesen saját tudatuknál.

Ez pedig rengeteg család életét teheti tönkre, vagy teheti nehezebbé.


Váratlanul leállították

A kísérleteket novemberben aztán váratlanul leállították, pedig már minden adott volt egy ténylegesen végrehajtandó kísérletre. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, azt senki sem tudja.

A kiadott sajtóanyag szerint továbbra is tervben van a kísérlet elvégzése, de nem sietnek, és szeretnének még egy kicsit vizsgálódni, kutatni, mielőtt nekiveselkednek.

Sokak szerint az etikai aggályok, és egyes eljárásbeli hibák miatt döntöttek végül a kísérletek elhalasztása mellett, és mert nem akartak élőhalottakat visszahozni az életbe.

tudomány vallás test és lélek emberi test bizarr lélek zombik kísérletek


Megtekintések száma: 93776

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet