Halpikkelyből generátor? Indiai kutatók megcsinálták!

2016. szeptember 13., kedd
Gondoltad volna, hogy egy egyszerű halpikkelyből generátort lehet készíteni? Nos, néhány indiai kutató megcsinálta a lehetetlent! A szerkezet a legapróbb mozgásokat és rezgéseket is képes elektromos árammá alakítani!

Ha tippelnünk kellene, ez az év eddigi legötletesebb, és egyben leghasznosabb találmánya, mérnöki mérföldköve.

Egyes anyagok képesek a pozitív és negatív elektromos töltések szétválasztására, ha mechanikus hatsok érik őket.

Ezen az elven pedig csak egy lépés, és képesek lehetünk a különféle mozgási energiákat elektromossággá, vagyis árammá alakítani.

A Dzsadavpur Egyetem indiai kutatói most egy egészen új környezetbarát generátort hoztak létre. Dipankar Mandal, az intézet fizikusa szerint a szerkezet előnye az, hogy a korábbi piezoelektromos gépekkel ellentétben nem tartalmaz toxikus anyagokat.

A pikkely az alapja, vagy másképpen szólva a lelke az egész folyamatnak. A hal ugyanis rendkívül népszerű állat Indiában, és rendelkezi azzal a bizonyos különleges tulajdonsággal, mely révén a pikkely képes áramot előállítani.A halpikkelyekre – melyeket előtte savban és vegyszerekben alaposan letisztítottak – aranyból készült elektródákat aggattak a kísérletek idejére.

A szerkezet – vagyis a halpikkely maga – a rezgésekből, mozgási energiából képes áramot nyerni, de még a légmozgást is képes begyűjteni és átalakítani.

A zöld energia az indiai mérnökök szerint fenntartható, ugyanis négy ilyen „berendezéssel” képesek voltak 50 LED izzót működtetni, ami bámulatos eredmény.

Nagy jövője lehet

Az ilyen anyagok különösen hasznosak az orvosi berendezéseknél, amelyek ugyan kis teljesítményűek, viszont állandóan használatban vannak.

Mobiltelefonok akkumulátoraként is sokan el tudnák képzelni a jövőben, hiszen ha a telefon képes lenne futáskor a zsebünkben töltődni, vagy séta közben tudná átalakítani a mozgási energiát árammá, akkor nem lenne szükség többé töltőre.

Olyan generátorok, erőművek lelkét képező technológia is kisülhet belőle, melyeket soha nem kell majd karbantartani, és a Föld apró rezgéseiből „táplálkoznak” majd, de ehhez még több időre van szükség, és még alaposabb kutatásra.

Még az sem kizárt egyes nyitottabb szakemberek szerint, hogy ezen az elven, a pikkelyek segítségével egyfajta örökmozgót is meg lehetne építeni.

Az örökmozgó olyan szerkezet, mely, amit ha egyszer beindítunk, örökké mozgásban marad, miközben nem von el energiát a környezetétől, és belső energiája is állandó szinten marad.

Eddig mindenki, aki azt állította, működő örökmozgóval rendelkezik, vagy elbukott, vagy eltitkolta találmánya lényegét, ezért egyetlen ilyen állítólagos eszköz működési elvét sem lehet ellenőrizni.

tudomány technológia technika zöld energia


Megtekintések száma: 145657

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet