Hamarosan 70 éve nem látott szuperholdat láthatunk!

2016. november 4., péntek
Bámulatos jelenségnek lehetünk szemtanúi novemberben. Erre utoljára 1948-ban volt példa, legközelebb pedig 2034. november 25-én lesz rá esély. Hogy mikor tapadj az égre! Megmondjuk!

Olyan jelenség fog bekövetkezni november 14-én, ami 70 éve nem következett be. Vagyis talán ég nagyapáink voltak tanúi hasonlónak. Érdemes lesz tehát az eget figyelni, ugyanis ha szerencsénk van, akkor egy gigantikus szuperholdnak lehetünk majd szemtanúi.

De mi is az a szuperhold pontosan? A szuperhold definíciója és leírása nagyon egyszerű, szinte még a laikusok is azonnal megértik.

A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, amelynek legkisebb sugara 48 280 kilométerrel közelebb van a bolygónkhoz, mint a legnagyobb.

Tehát akkor is nagyobbnak hat égi kísérőnk, ha épp a pályája Földhöz közelebbi szakaszában jár, de most a Nap-Hold-Föld elhelyezkedés miatt még erősebben látszik majd a különbség.

Előzetes becslések szerint az november 14-én látható szuperhold csaknem 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint egy átlagos telihold.

Érdemes lesz tehát az égre tapadni, mert garantáltan bámulatos jelenségnek lehetsz majd szemtanúja.

Ráadásul mindezt megspékelheti még egy érdekes dolog: Ha olyan helyről tudjuk megszemlélni, ahol közel lesz a Hold a horizonthoz, akkor óriási vérholdként fog az éj sötét egén vörösleni majd.

Korábban már összeválogattuk a 10 legszebb szuperholdról készült fotót, ha érdekelnek a gyönyörű Hold fotók, akkor ezt ne hagyd ki.

A szuperhold jelensége egyébként elég ritka. Évente változó, hogy hányszor fordul elő. Volt olyan év, amikor egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet.

2016-ban például 14 földtávoli és 13 földközeli holdállás volt, de ezek közül mindössze csak egy alkalom, november 14. esik egybe majd a telihold időpontjával.

Vésd be a naptáradba, írd be a telefonod emlékeztetőjébe, mert olyan dolgot fogsz látni, amit legközelebb talán soha nem fogsz újra látni.

érdekes érdekesség szuprhold


Megtekintések száma: 28951

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet