Hamarosan az égből érkezhet a pizza

2017. január 29., vasárnap




Hamarosan forradalmi technológiát alkalmazhatnak a pizza kiszállítás során.

Forradalom a kiszállítás terén

Óriási forradalomra készülnek a futárszolgálatok, ugyanis a jövőben hatalmas mértékben megváltozhat a kiszállítási technológia, méghozzá olyan szinten, hogy az már-már sci-fibe illő.

Arról van szó, hogy hamarosan bevezethetik a robotfutárokat, azaz a drónokkal történő kiszállítást.

A drónok elsősorban a pizza vagy más étel kiszállításában remekelhetnének, de a későbbiekben bármilyen más termék szállítására is alkalmasak lennének.

Automatizált csomagleadást és -felvételt lehetővé tevő Packstation állomásokkal integrálta Parcelcopter drónját a logisztikai folyamatokba a DHL szeptemberben.

Bámulatos eredmények

A logisztikai szolgáltató két éve fejleszti csomagszállító drónját, amely jellegzetes, elfordítható szárnyain elhelyezkedő légcsavarjaival függőlegesen száll fel és ér földet, akár egy helikopter, de a levegőben nagyobb sebességet elérve, repülőgépként halad előre.

A harmadik generációjánál tartó Parcelcopterrel a DHL az év elején tesztelte a SkyPortként is emlegetett Packstation állomásait a bajorországi Reit im Winkl lakosainak közreműködésével.

Elképesztő, ahogyan ezek az eszközök, melyekkel már egy ideje kísérleteztek, micsoda hatásfokkal működtek a tesztek során.

A küldemény elhelyezése teljesen automatizált kézbesítési folyamatot indított el, a csomagot – amely jellemzően sportfelszerelést vagy gyógyszert tartalmazott – a Parcelcopter a másik, légvonalban 4 kilométer távolságban levő SkyPortra repítette kevesebb, mint 8 perc alatt.

Drónokkal szállítanának

Ezzel a technológiával nem csak a távolságokat, hanem az idő is le lehet küzdeni, és nem utolsó sorban a forgalmi akadályokat.

Egy pizza kiszállításánál ugyanis például sokszor fordul elő, hogy a pizza egy nagyvárosban forgalomtól függően késik, ellenben a drónokkal automatikusan kiszállított termékek leküzdhetnék ezt a problémát.

Gyakorlatilag az égből hullhat a pizza, szó szerint. Ugyanis ezt hamarosan bevezetnék, talán kellene még egy-két év, míg a technológia tökéletesítve lesz, de a technológia ötletgazdái biztosak a sikerben, és számításaik szerint Amerikában néhány év alatt el fog terjedni.

Hogy idehaza, Magyarországon mikor fog az égből potyogni megrendelésre a pizza, azt még nem tudni, hiszen hazánk mindig néhány év késéssel veszi át a divatot, és a technológiai újításokat.

Azonban mégis reménykedhetünk, mert az elmúlt időszakban egyre rugalmasabb hazánk az új technológiák iránt, így nem kizárt, hogy egy netpincér alkalmazáson keresztül majd bármelyik nagyvárosban kirendelhetünk magunknak egy drónt, egy jó forró pizzával.

technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 66515





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet