Hamarosan az életünkbe is beköszön a virtuális világ

2016. december 19., hétfő




Néhány év van még a virtuális forradalomig, mely alapjaiban változtathatja meg az életünket és a szórakoztatóipart.

A virtuális valóság, és annak egy kiterjesztése hamarosan a nappalinkban lehet jelen. A VR technológia az elmúlt években bámulatos fejlődésen ment keresztül.

Egy új dimenzióban kezdünk élni

Néhány éve még az Oculus Rift egy megfizethetetlen eszköznek hatott, mára már vannak olyan olcsó, alternatív megoldások – és nem mellesleg az Oculus termék ára is lejjebb ment – melyek elkezdik egyre jobban beáramoltatni a virtuális valóságot a saját, jól megszokott életterünkbe.

Joggal érezhetjük majd úgy, mintha egy teljesen új dimenzióba léptünk volna át, ugyanis az életünk egy része áttolódhat a virtuális világokba.

Nem csak játszani, filmet nézni, vagy szórakozni fogunk a kibertérben, hanem tanulni is. A VR technológia egyik jelentős előnye lehet ugyanis, hogy képesek leszünk olyan dolgok vizualizálására, melyekkel fejleszthetőek lesznek az egyes emberi képességek.

Nevezetes például komplett sportokat tudunk megtanulni. Virtuálisan sajátíthatjuk el a teniszt, vagy a fallabdát, de egyéb más sportokat is, és úgy játszhatunk más partnerekkel, hogy azok nincsenek is jelen.

Az óriási, virtuális sportesemények megrendezése sem áll már annyira távol, és talán 40 éven belül már nem is lesz szükség arra, hogy két teniszversenyző egy és ugyanazon a helyen tartózkodjon a verseny pillanatában, mert a pályát virtuálisan „vetítik” alájuk, az egész meccs egy virtuális térben fog lezajlani.

Áttörés az orvostudományban

Az orvostudomány számára is óriási jelentőségű lesz a virtuális valóság technológiája. Apró, miniatűr orvosi eszközök segítségével, egy virtuális projekció által lehetnek képesek a sebészek nagyon komplikált, nagy odafigyelést igénylő műtétek könnyed elvégzésére.

Sőt, a virtuális térben az emberi agyról is készíthetnek majd az orvosok egy átfogó térképet, egy óriási adathalmazból álló, vizualizált modellt, melyet tanulmányozva nem is lesz szükség élő, emberi agyak vizsgálatára, hisz minden jelen lesz, és elérhetővé fog válni a kibertérben.

Az emberiség és az örök élet

Az emberiség számára a VR világ talán legfontosabb, és legmesszemenőbb előnye az lesz, hogy egy virtuális térbe majd le tudjuk másolni a tudatunkat.

Persze ez a VR technológia megjelenését követő évtizedekben fog megjelenni, jelenleg ég nem áll rendelkezésünkre hasonló eljárás.

Ellenben már komolyan kutatják azokat a módszereket, amikkel lemásolható lenne egy teljes emberi tudat, mindaz, ami emberré tesz minket, és azzá, amik vagyunk.

A jövőben a virtuális térben rengeteg ember tudata lesz feltöltve, egyfajta virtuális mennyországot létrehozva ezzel, ahol gyakorlatilag minden a hálózatra csatlakozó élő ember újra találkozhat a halottaival.

Hogy minderre mennyit kell várni? Nehéz megmondani. a VR technológia már a küszöbön van, ellenben a tudat lemásolására még várnunk kell néhány évtizedet.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 12434





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet