Hamarosan bekövetkezhet az egész Európán végigsöprő megaföldrengés?

2018. január 1., hétfő




Mennyi időnk van még?

Többször felmerült mát az évtizedek során, hogy nagyon rég söpört végig Európán egy olyan igazi, nagy, és rendkívül pusztító erejű földrengés, mint amilyen több ezer évenként egyszer végigsöpör a területen.

Sokak szerint egyébként nem csak Európára lenne ez hatással, és valójában ez a rengés egy az egész világra kiterjedő földrengéssorozat egy állomása lenne.

Nemrégiben a Nagy-Britanniaiak által kedvelt üdülőhely, Malaga kapcsán merült újra fel a kérdés, ahol egy nagyobb erejű rengést mértek, és az utóbbi időben egyre többször észleltek Európa több pontján szokatlan geológiai aktvitást.

Ezek a rezgések kicsik, és gyakorlatilag teljesen természetesek is. Mégis megsűrűsödtek az utóbbi néhány évben, ami lehet egy aggasztó folyamat kezdete is.

A geológia nem teljesen egzakt tudomány minden esetben. Van úgy, hogy ezek a sűrűsödő rezgések fokozott geológiai aktivitásra utalnak, de van úgy, hogy ne jeleznek előre semmit.

Mindazonáltal abban egyre több szakember ért egyet, hogy Európában már időszerű egy újabb nagyon nagy erejű, több országot is érintő földrengés.

A Malagában elvégzett vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy az eredmények szerint most 70%-kal nagyobb annak a veszélye, hogy ott kipattan majd egy nagy erejű rengés az elkövetkező egy évtizedben.

Ez a szám roppant magas, és előrevetíthet egy Európai szintű földrengést? 

A szakemberek erről igen eltérően vélekednek.

Vannak, akik szerint ma már aligha lehetséges egy nagy, globális erejű rengés, ugyanakkor nem zárják ki teljesen, csupán elenyésző százalékra becsülik ennek bekövetkeztét.

Más szakemberek szerint elég lenne, ha egyedül Malagában pattanna ki egy nagy rengés, az ugyanis óriási, több méteres szökő árt, vagyis cunamit eredményezne, mely rengeteg európai part menti várost törölhetne el a Föld színéről.

Tehát igen kicsi az esély, hogy egy Malagából elinduló rengés valahogy dominóhatás szerűen végigmenjen egész Európán, ugyanakkor a föld történetében egyértelműen volt már erre példa, és ezt üledékes kőzetek, és egyéb geológiai nyomok is alátámasztják.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány bizarr földrengés európa kataklizma


Megtekintések száma: 108451





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet