Hamarosan bevezethetik a kokain elleni védőoltást

2016. december 16., péntek
Brazil kutatók tesztelik azt a különleges védőoltást, melyet hamarosan talán idehaza is bevezetnek. A védőoltás kokain elleni antitestek termelésére ösztönzi a szervezetet.

A drog elleni harc újgenerációs fegyvere

A kokain és más drogok elleni harc új lépcsőfokra lépett. A drogok elleni fellépés új generációjának megoldása lehet az, hogy olyan vakcinákat fejlesztenek ki, melyek elérik azt, hogy az emberek ne kívánják a drogokat, és ne alakuljon ki függőség azokkal szemben.

A szakemberek már több mint két éve dolgoznak a vakcinán.

"Egy molekulát fejlesztünk, amely a kokain elleni antitestek termelésére ösztönzi az immunrendszert" - magyarázta Angelo de Fatima, aki maga is részt vett a fejlesztésben és a kutatásokban.

Kokain elleni antitestek termelését idézi elő

A vakcina a szervezetbe jutást követően arra ösztönzi az immunrendszert, hogy a kokain elleni antitesteket kezdje el termelni, így akadályozva meg a függőség kialakulását.

E az ellenanyagok megakadályozzák, hogy a kokain eljusson az agyba és csökkentik a szer okozta eufóriás érzést, aminek hatására a használókat nem fogja többé vonzani a szer.

Hasonló kutatások folynak jelenleg az Egyesült Államokban is, de egy döntő különbséggel.

"A mi molekulánk különbözik az amerikaiakétól. A miénkből hiányzik a fehérjerész" - mondta De Fatima.

Hamarosan minden drogra elérhető lesz

A kísérleteket megkezdték Brazíliában, és ha sikerrel zárulnak az eredmények, akkor a széleskörű bevezetése fog következni, és néhány éven belül hazánkban is elérhető lehet.

Valószínűleg nem kötelező, hanem választható oltásról lesz szó, és a jövőben több, más drogok ellen kifejlesztett vakcina és technológia is megjelenhet a piacon.

Már egy dohányzás elleni védőoltás tervezete is komoly fázisban van, és szintén az elkövetkező években válhat elérhetővé.

Az ezekkel való beoltás ugyan nem szünteti meg 100%-osan a függőségeket, de nagymértékben csökkenteni azokat, és ez alapjaiban véve forradalmi a szenvedélybetegségek elleni harcban.

egészség orvostudomány drogok elleni harc oltás oltások


Megtekintések száma: 29642

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet