Hamarosan elfogy a Föld összes olajkészlete?

2016. október 15., szombat




Bolygónk olajkészlete vészesen fogy, és még a mi generációnkban eljöhet az a világ, amikor már nem lesz elegendő olaj, így az olajipar, és az erre alapuló infrastruktúra összeomlik. Mekkora a veszély, és pontosan mikor következhet ez be?

A Föld olaja véges. Az évmilliók alatt keletkezett nyersanyag vésztartaléka lassan a végéhez közeleg, és megpecsételheti az emberiség, és az ember által használt technológia sorsát.

Csak néhány évtizedig elég az olaj

Jelen ismereteink szerint 52 évre elegendő a Föld olajtartaléka a jelenlegi kitermelési szint mellett.

Ez azt jelenti, hogy a világ olajtartaléka a BP jelentése szerint összesen 1700 milliárd hordót tesz ki, ami több mint 52 évig lenne elegendő a Föld országai energiaigényének kielégítésére a jelenlegi kitermelési szint melle

Emellé még jön az az olaj, ami a Földben van. Igen ám, de sokan elfelejtik azt, hogy az emberiség olajigénye minden évben egyre nagyobb mértékben jó, mondhatni exponenciálisan nő az igénybevétel.

Annak ellenére növekszik az ember olaj iránti szomja, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek – igaz nagyon lassan – az alternatív energiaforrások, mint például a napenergiával, vagy a vízzel működő autók.

Éppen ezért az 52 év az valójában csak 25 évre saccolható, és hogy mennyi olaj van még a Földben, az pedig egy másik nagy kérdés, de a becslések szerint már olyan kevés tartaléka van csak a bolygónak, hogy maximum 20 évre előre termelhetünk ki belőle, utána nem lesz több olaj a bolygón.

Vagyis összesen négy évtizedünk van, míg elfogy az olaj, mint nyersanyag és felhasznált erőforrás.

Elértéktelenedik az olaj

Az emberiségnek nincs más választása, át kell állni egy más energiaforráson alapuló technikára több iparágban.

Ha nem tesszük, annak beláthatatlan következményei lenének. Egyrészt az olaj ára az egekbe szökne, ami gazdaságilag szinte mindenre kihatna. Drágább lenne a tömegközlekedés, az áruk szállítása, így maguk az élelmiszerek is.

A végtelenségig azonban ezek sem nőhetnek, hiszen akkor összeomlana a tőzsde is és a gazdaság, ezért valószínűleg lesz egy pont, ami után az emberek és a cégek nem vásárolnak több olajat.

Ez lesz az olaj halálának napja, amikor, ha még marad is a bolygón olaj, hivatalosan már semmit sem fog érni, jóformán elértéktelenedik.

Négy évtizedünk van felkészülni

Négy évtized nagyon hamar elrepül, de nem kell aggódnunk a pesszimista jövőképek valószínűleg nem fognak valósággá válni.

Sokan érvelnek azzal, hogy ezzel az emberiség megássa a sírját, mert a teljes infrastruktúra megáll, ha elfogynak az olajkészletek, azonban ez a szörnyűség csak kis eséllyel következik be.

Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy egy ponton – mely az olaj elértéktelenedési pontját előzi majd meg – a nagy olajipari cégek, és az olaj lobbi felszámolja önmagát.

Lassú átcsoportosítások fognak zajlani, és mindenki, aki az előtt a megújuló energiaforrások ellen harcolt, szép csendben át fog állni ezekre, és egy üzleti modellt építenek köré, mint ahogyan azt az olajjal tették annak idején.

Végső soron ugyanazok a nagy multi cégek fogják uralni a zöldenergia iparát, és fogják majd megadóztatni, mint akik jelenleg az olaj lobbi érdekeltségébe tartoznak.

A négy évtized alatt bőven át fog tudni térni az ember a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiaforrásokra. A tudomány addigra annyit fog fejlődni, hogy valószínűleg képesek leszünk magfúzióból, erőművek segítségével korlátlak áramot előállítani.

Azok a hangok, melyek azt emelik ki, hogy a Föld sors 45 év múlva megpecsételődhet nem teljesen alaptalanok ugyan, de nagyon rossz forgatókönyvnek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy négy évtized alatt ne sikerüljön az átállás egy fenntarthatóbb világ alapjaira.

tudomány az emberiség jövője


Megtekintések száma: 28114





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet