Hamarosan elkészülhet a repülő autó

2017. január 1., vasárnap
A Vahana nevű prototípus helyből tud majd felszállni, és nem lesz szükség hozzá speciális jogosítványra. Ráadásul lesz egy különleges tulajdonsága is.

A Vahana ugyanis nem csak nem igényel majd pilótajogsit, tényleg képes lesz viszonylag gyorsan közlekedni, és helyből felszállni.

És ez még nem minden. A Vahana teljesen önműködő lesz, tehát képes lesz önvezérlésre is, ha épp nem akarja az utas irányítani. A CNN is beszámolt az Airbus legújabb jövőbeli fejlesztéséről.

Leginkább egy helikopterre, vagy drónra hasonlít, mintsem autóra.

A gép kerekek helyett hosszú talpakon áll, két szárnya négy-négy rotort hordoz. Ezek a szerkezet orrán és farkán helyezkednek el. Fel- és leszállásnál a szárnyak hossztengelyük mentén elfordulnak, a légcsavarok az ég felé néznek

A Vahana speciális, állítható szárnyakkal lesz felszerelve, ezek látszanak is a napvilágot látott koncepciós terveken is. Ez biztosítja azt, hogy lehessen vele lassan haladni, vagy akár egy helyben lebegni is.

Fülkéjében egyetlen utas kap helyet, de kezelőszervekkel nem fog találkozni.

A képzeletbeli botkormányt a számítógépes vezérlőegység kapja meg, a szerkezet teljesen önműködően repül. Be- és kiszálláshoz a fülke fedele hátracsúszik, hasonlóan a vadászgépeken látható megoldáshoz.

Biztonsági szempontból bár az előzetes tervek alapján a legtöbb mérnök és szakember kellően biztonságosnak ítélte, a repülőszerkezetekhez hasonlóan ez nem kap katapultülést.

Helyette vészhelyzet esetén egy óriási ejtőernyőt lehet kinyitni, mellyel biztonságosan földet lehet érni vele, ha a jármű meghibásodna.

A projekt idén év elején indult, irányításáért az Airbus szilíciumvölgyi leányvállalata, az A³ felel.

A startup vezetője, Rodin Lyasoff elmondta: 2017 év végéig életnagyságú prototípust szeretnének gyártani, 2020-ig pedig megalkotnák a sorozatban is gyártható mintadarabot.

A repülő autók koncepciójáról az utóbbi években egyre többen azt kezdték el emlegetni, hogy már nem életképesek, egyesek azt állították, hogy egyenesen halottak.

Ugyanis a 2000-res évek eleje óta dolgoztak többféle repülő autó projekten, de ezek legtöbbje nem hozott áttörést, és sok technológia már a tervezőasztalon elhalt.

Voltak ugyan megoldások, melyek aztán megvalósultak, de nem terjedtek el, mert nem voltak kiforrottak és költséghatékonyak.

Henry Ford 1940-ben jósolta meg a repülő autót, azóta pedig rengeteg idő telt el, de még mindig nem valósult meg olyan szinten a projekt, hogy az egész bolygón elterjedt technológia váljon belőle.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez mindig így lesz. Talán néhány évtizeden belül az elektromos autókkal együtt fog elterjedni.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 113998

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet