Hamarosan feltámaszthatjuk a neandervölgyi embert? Teljesen ép tetemek kerülhetnek elő a jég alól a felmelegedés miatt

2017. augusztus 5., szombat
Ezek között a jövőben előkerülő testek között egészen biztosan lesz olyan is, ami majdnem teljesen ép lesz.

A globális felmelegedés következtében egyre nagyobba valószínűsége annak, hogy olyan leletek, sőt, tetemek kerüljenek elő a sarkvidékről, vagy a tundra korábban fagyott területeiről, melyek egészen jó állapotban maradhattak fenn.

Hamarosan épen maradt tetemek olvadnak ki

Erről már korábbi cikkünkben is beszéltünk. Egyre lehetségesebbnek tartják a kutatók azt, hogy olyan ép neadnervölgyi tetemek kerüljenek elő, melyekből lehetségessé válik a klónozásuk.

A klónozás legfőbb ellensége ugyanis az, ha a lágyszövetek és vér nem áll rendelkezésre. Ezek nélkül ma szinte elengedhetetlen a klónozás, vagy legalábbis jelentősen megnehezíti az eljárást. Éppen ezért várnak a paleontológusok is arra, hogy egy olyan lelet kerüljön elő a dínók korából, melyen el lehetne végezni a klónozást.

Nem tartják lehetetlennek, hogy komplett dínók mumifikált maradványai bukkanjanak fel majd a sarki jég alól.

Ez óriási felfedezés, és hatalmas lehetőség lenne a tudomány számára. Nem csak azt jelentené, hogy egy csapásra minden olyan dolog kiderülne a dínókról, amikről csak találgatásaink voltak, hanem azt is, hogy elérhető közelségbe kerülne egy valódi Jurassic Park tervezete.

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy fennmaradjanak ilyen leletek. Utahban találtak már olyan 65 millió évnél régebbi Tyrannosaurus maradványt, melynek combcsontjában véredényeket találtak. Ezekből végül nem tudtak ép DNS-t kivonni, de DNS foszlányokat más sikerült.

Ahogyan dínó tetemek is előkerülhetnek a földről, melybe évmilliókkal ezelőtt belefagytak, úgy neandervölgyiek is. Sőt, az esetükben, mivel később is éltek mint a dínók, sokszorosan nagyobb az esély rá, hogy épségben megmaradt példányok kerüljenek elő.

Korábban mamut is volt

2013 májusában egy orosz kutatócsoport nem mindennapi leletre bukkant egy Jeges-tengeri szigeten.

A vastag hótakaró alól kikandikáló két agyarból első látásra nem lehetett sejteni, hogy milyen jó állapotban megőrződött gyapjas mamuthoz (Mammuthus primigenius) tartozott.

A feltárás valósággal felvillanyozta a szakembereket: három láb, a test nagy része és az ormány szinte tökéletes állapotban maradt meg, ráadásul az állatból sötétvörös, vérre emlékeztető folyadék szivárgott.

Rengeteg információhoz jutottak a kutatók, azonban a legnagyobb meglepetést, és izgalmakat az a sötétvörös folyadék okozta, melyről akkor még csak sejtették, hogy vér lehet. Az állat könyökéből később jelentős mennyiségű vért sikerült kinyerni, sokkal többet, mint az eddig megtalált mamutmaradványokból. Felmerült a lehetőség, hogy a kiváló állapotú tetemből épen megőrződött sejteket lehetne kinyerni, ezeket felhasználva pedig visszahozhatnák a régen kihalt fajt az élők sorába.

Rengeteg lágyszövet, hús, bőr, szőr maradt fenn, és könnyen elképzelhető, hogy egy neandervölgyi ember hasonló állapotban fennmaradt teste is előkerülhet a globális felmelegedés miatt olvadó jég miatt.

Feltámasztható lenne a faj

Egy ilyen épen megmaradt leletből már egészen biztosan feltámaszthatóvá válna egy ősember. A kérdés csak az, hogy a tudomány meg merné-e lépni, hogy feltámaszt egy ilyen egyedet.

Biztosan rengeteg jogi és etikai vita előzné meg a klónozási kísérletet, mivel sokan emberi lényként kezelnék, és jogokat adnának a kezébe, elvégre egy emberi elődről van szó.

Abban azonban bizonyosak lehetünk, hogy a tudomány mindig is túllépett az etikai kérdéseken. A történelem folyamán sokszor az olyan tudományos kísérletek és lépések vitték előbbre az emberiséget, amik nem voltak teljesen etikusak, vagy legalábbis megkérdőjelezhetőek voltak.

Talán így lesz majd egy neandervölgyi emberrel is. Lombik programban, vagy más eljárással fog születni, nem lesznek tényleges szülei, és azért „hozzák létre”, hogy megfigyeljék, miként viselkedett, és élt az emberi faj az ősi időkben.

tudomány hihetetlen történelem klónozás neandervölgyi


Megtekintések száma: 124860

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet