Hamarosan fény derülhet, mi van a Tutanhamon sírjában talált rejtett kamrában

2017. február 18., szombat
Feltehetően Nofertiti elveszett sírja lehet, de egyelőre csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Rejtélyes kamra a Tutanhamon sírban

Mint korábban beszámoltunk már róla több ízben, a tavalyi évben a régészek azzal a szenzációs bejelentéssel álltak elő Egyiptomban, hogy megtalálhatták a legendás Nofertiti sírját, méghozzá Tutanhamon sírkamrája mögé rejtve.

A felfedezés hatalmas visszhangot váltott ki, és a szakemberek, és a szakma képviselői azonnal eredményeket követeltek é s bizonyítékokat.

A bejelentést megtévő régészek ezután több közvetett bizonyítékot is bemutattak, melyek valóban egy rejtett kamra létezésére utalnak, méghozzá nagyon erősen.

Annyi már egészen biztos, hogy a kamra létezik, de nem tudni még pontosan, hogy mi van mögötte. Ugyanakkor mindenki Nofertiti sírját sejti a háttérben.Nofertiti sírja?

A díszítések 80 százaléka azt jelezte, hogy a sír nő számára épült. Feltehetőleg csak utólag alakították át az időszámításunk előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamon számára.

Az a szokatlan jelenség több régésznek is feltűnt az elmúlt években, hogy a sír keleti tájolású falán apró hajszálrepedések húzódnak. Ezek a repedések mélyen a díszítés alatt voltak, és vakolattal lettek lefedve.

Ez bizonyosan arra utalt, hogy egykoron egy ajtó volt itt, melyet később levakoltak, és eltűntettek.

Az ugyanis szinte elképzelhetetlen, hogy a föld szintjével kilencven fokot bezáró, egyenes vonalú repedések természetesen alakultak ki.

A többi királyi sírral ellentétben az elhunyt védelmét biztosítani hívatott varázskamrákat nem a falak közepén helyezték el, hanem összevissza.

Ez is azt jelzi, hogy az ókori egyiptomiak szabadon akarták hagyni a termeket elválasztó falakat, hogy valamit elrejtsenek mögöttük. Azóta több vizsgálatot is elvégeztek, de nem volt egyszerű, mivel meg kellett szerezni hozzá a különböző engedélyeket is.

Mumifikálódott test a titkos kamrában

Rájöttek, hogy nem egy, hanem egyszerre két rejtett kamra is van a fal mögött. Az egyikben organikus masszát is találtak, legalábbis a mérések a fal mögül ezt mutatják. Ez az organikus massza lehet akár egy mumifikálódott test is a szakértők szerint.

Mások azzal érvelnek, hogy nem értik, miért nem hatolnak be egyszerűen a kamra aprócska ajtaján át egy robottal, hogy egyszer és mindenkorra kiderüljön, pontosan mi rejtőzik a kamrában.

Akadnak olyan vélemények is, amik szerint valójában nincs is semmilyen kamra, és az egészet csak Egyiptom találta ki, hogy fellendítse a turizmust.

Ennek azonban ellentmond az, hogy több neves szakérőt is azt mondta, hogy az adatok, és különböző mérési eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy van valami Tutanhamon sírkamrájának falai mögött.

rejtély rejtélyek történelem egyiptom


Megtekintések száma: 54289

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet