Hamarosan gyógyítható a leukémia

2016. december 6., kedd




Úgy néz ki, hamarosan gyógyíthatóvá válhat a leukémia. Hamarosan pedig több rákfajtáról elmondható lesz ugyanez!

Az akut limfoblasztos leukémiában áttörő orvosi sikert értek el most az orvosok egy új szernek köszönhetően, mely újra reményt adhat a rákban szenvedőknek, hogy ez a betegség talán a jövőben nem lesz mindit törvényszerűen halálos.

Óriási orvosi áttörés

Elképesztően jó hatásfokkal dolgozik az új kísérleti gyógyszer, melyet évek óta fejlesztettek már, és nemrégiben került sor az első komolyan, átfogó, emberi pácienseken elvégzett kísérletre.

Összesen 41, akut limfoblasztos leukémiával kezelt beteg gyógyult meg, ami a betegek 82%-át jelenti. Ez egy akkora áttörés, ami talán még nem is volt a rákkutatás terén.

Sokan valóságos csodagyógyszernek tartják a Novartis gyógyszergyár módosított immunsejteket tartalmazó, kísérleti készítményét.

Hatásos az új szer

A csak CTL019 nevű hatóanyagként futó szerrel kezelték a betegeket, akik nagyon jól reagáltak a kezelésekre, és az orvosok legoptimistább várakozásait is felülmúlták.

A kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyhez vezető út közepén járó gyógyszerjelölt terméket ötven olyan betegen próbálták ki, akiknek agresszív leukémiája nem reagált más, már a klinikai gyakorlatban alkalmazott szerekre, vagy a kezdeti visszahúzódás után újra előtört náluk a betegség.

Ezeknél a reménytelen esteknél vethették be külön beleegyezésekkel az új eljárásnak számító készítményt.

A rák többi fajtáját is gyógyíthatja

Az akut limfoblasztos leukémia a rák egyik leggyorsabban elterjedő, legagresszívebb rákos megbetegedés.

Sokáig nagyon nagy halálozási aránnyal rendelkezett. Az utóbbi években voltak néhány esetek, ahol aztán az 5 éves túlélési arány javult ugyan, de 10 éven belül minden beteget elragadott a kór.

A kifejlesztett gyógyszer azonban olyan hatásos volt, hogy a kutatók tényleg abban reménykednek – és erre minden okuk megvan – hogy a jövőben más rákfajtákra is komoly hatással lehet, és az sem kizárt, hogy az összes daganatos kezelésben nagyon hatékony lehet.

A betegek 82 százaléka jól volt három hónappal később. A Novartis ehhez hozzátette az Amerikai Hematológiai Társaság éves konferenciáján, San Diegóban, hogy hat hónap elteltével a kezelt betegek 60 százaléka volt tünetmentes, tehát betegségük remisszióban volt.

A jövő zenéje, hogy mennyire lesz hatásos hosszú távon

Az engedélyezési kérelmet hamarosan benyújtják, onnan még akár évek telhetnek el, mire elterjedt kezelés lehet belőle, azonban a rákbetegeknek ez óriási reményt adhat.

Maga a gyógyszer egyébként egy új, eddig nem megszokott eljárási mechanizmussal működik. Génmódosítással olyan immunsejteket állítanak elő, amelyek sokkal hatékonyabbak a tumorsejtek megtalálásában és megölésében.

Ezeket a falánk ragadozóvá változtatott T-sejteket gyakran nevezik killer, azaz gyilkos T-sejteknek. Az egyetlen komoly mellékhatás az lehet, hogy egyes betegek akár bele is halhatnak a kezelésekbe szélsőséges esetben.

Éppen ezért van szükség még további tesztekre, kísérletekre, hogy minden mellékhatást és káros hatást kizárhassanak a jövőre vonatkozóan, ami felé jó úton haladnak.

tudomány orvostudomány rákkutatás


Megtekintések száma: 26194





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet