Hamarosan itt a dohányzás elleni védőoltás!

2016. március 14., hétfő




A dohányzásról való leszokást segítő eszközök és szerek újabb generációját, sokan pedig a leszokás Szent Grálját látják benne. Amerikai kutatók szerint néhány éven belül kész lehet az a vakcina, mely védőoltásként beadva megelőzheti a dohányzásra valóhajlamot és magatartást.

A cigarettáról leszokni nem könnyű. A legtöbb embernek igazi szenvedés lemondania a dohányzásról, ha már belekerült az ördögi spirálba. A vágyat gyakran még a nikotintapasz és az érintetteknek gyártott rágógumi sem enyhíti.

Sőt, sokak szerint a dohányzásról való leszokást segítő szerek mind-mind csak az üzlet részei.

dohanyzas-elleni-vakcinaLéteznek ugyan olyan gyógyszerek, amelyek azokat a receptorokat célozzák meg, amikre a nikotin hatással van (ezek a nikotinos acetilkolin receptorok), de e készítmények gyakran váltanak ki nem kívánt mellékhatásokat – depressziót, hallucinációt, szélsőséges hangulatingadozást.

A tudósok most rendhagyó megoldással rukkolnak elő: egy vakcinával, ami csökkenti a nikotin központi idegrendszerre gyakorolt hatását.

A védőoltással olyan antitesteket (fehérjéket) termeltetnek a szervezettel, amelyek hozzákötődnek a nikotinmolekulákhoz, és lebontják azokat. Mivel a nikotin így nem képes eljutni az agyig, a páciens egyre kisebb késztetést érez, hogy rágyújtson.

Az egérkísérletekben a védőoltás már a beadást követő első tíz percben hatni kezdett.

nikotin-vakcina

A kutatók abban reménykednek, hogy hamarosan a humán klinikai kísérletek is megkezdődhetnek. Ha pedig az embereken végzett kísérletek is sikerrel járnak, akkor az óriási jelentőségű lesz, hiszen onnantól kezdve nem kell sokat várni arra, hogy széles körben alkalmazzák majd.

 

Kötelező lesz?

kotelezo-vedooltasArra még nincs bizonyíték, hogy az oltás, azaz a vakcina kötelező jellegű lesz-e, de egyes aggódó visszhangok attól tartanak, hogy egyes érdekcsoportok – melyek a vakcina gyártással foglalkozó gigacégekhez köthetőek – kötelezővé tehetik majd a procedúrát.

Olyan lesz, mint a kötelező védőoltások, amiket születés után kapunk, csak ezt az injekciót felnőtt, vagy serdülőkorban fogjuk megkapni, de a vadabb teóriák szerint már pár hónaposan belénk fecskendezik a szert.

Persze nem árt hangsúlyozni, hogy ezek csak pletykák, és ténylegesen semmi biztosat nem lehet tudni, mint ahogyan azt sem, hogy eljut-e a gyártási fázisig, de az nagyon is valószínűsíthető, hogy valamilyen formában egészen biztosan találkozni fogunk vele.

tudomány orvostudomány emberi test


Megtekintések száma: 9390





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet