Hamarosan itt lehet a robotadó?

2017. február 21., kedd




Az ötletet Bill Gates vetette fel, ami ráadásul nem is hülyeség. Olvasd el a cikket, hogy miért!

Robotikus munkaerő a jövőben

Tényleg szükség lehet erre? Mármint arra, hogy a robotokra adót vessenek ki? Elsőre talán értelmetlennek találhatjuk a Bill Gates által felvetett ötletet, azonban ha mélyebben a dolgok mögé ásunk, rájövünk, hogy nem csak jó ötletről, hanem szükségszerű megoldásról van szó.

A robotok ugyanis mindent meg fognak változtatni a munkaerő piacon, és a teljes gazdaságban.

A robotok ugyanis nem fizetnek semmi, sem társasági adót, sem jövedelemadót. Ez a jelenlegi helyzet pedig egy nagy igazságtalansághoz vezet, ugyanis a cégek a jövőben a robotokat fogják preferálni, az emberekkel szemben.

Már így is ott van eleve a tisztességtelen előny, hogy a robot nem fárad, mindig pontos, ergo sokkal megbízhatóbb munkaerő, de mindennek tetejében a cégeknek még jobban meg is éri, ugyanis semmit nem kell fizetni utánuk, csak időnként karban kell tartani őket.

Ezen változtathat Bill Gates javaslata.

Adóztassuk meg őket

A milliárdos Microsoft alaptó azt javasolta, hogy a kormányok vessenek ki robotadót az automatizálás lassításának és más típusú foglalkoztatási formák felkutatásának érdekében.

Elsőre talán furcsa lehet ez a némileg maradiságra hajazó gondolat, pláne tőle, azonban teljesen logikus.

Gates rámutatott, hogy a robotok megjelenésével és fejlesztésével számos ember munkáját lehet helyettesíteni, az automatizálás egy sor foglalkozás megszűnését eredményezi.

Nagyon fontos, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani ezt a változást, legalább egy időre lassítsák az automatizálást, és finanszírozni tudják az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait.

Alapjövedelemre hajtunk

Ez lehetővé tenné, hogy az emberekben elmúljon ez azt idegenkedő érzés a robotokkal szemben. Nem azt kell sulykolni, hogy elveszik a munkánkat, hanem hogy helyettünk dolgoznak, azért, hogy alapjövedelmet kaphasson minden ember.

Ha egyes gyári munkás egész évben fizeti a jövedelemadót, és a társadalombiztosítási járulékot, akkor ezt egy robotnál is meg kell tenni, különben negatívan fognak hozzáállni az emberek, mivel a cégek ezeket fogják előszeretettel alkalmazni.

Ráadásul a robotadót már eleve lehet az egyik alapja az alapjövedelemnek, amiről egyre több szó esik mai, robotizált társadalmunkban.

Persze még hosszú az út ahhoz, hogy minden országban terítéken legyen, de egyes elemzések szerint 20570-re már lehetnek olyan országok, ahol bevezethetik az alapjövedelem rendszerét.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 24135





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet