Hamarosan jöhetnek az emberek vérét szívó vámpírok?

2017. január 13., péntek
Brazil kutatók hívták fel a figyelmet olyan vámpír denevér populációkra, melyek elkezdtek emberi vérrel táplálkozni.

Különleges faj

Úgy tűnik, veszélyben lehet a jövően az emberiség, mert egy csúcsragadozó terjedhet el az egész földön, mely emberi vérrel táplálkozik majd.

Bár a leírtak inkább illenek be egy B kategóriás horrorfilm szinopszisának, a valóság azonban nem áll ettől annyira távol.

A vámpír denevér egy különleges denevérfaj. nem csak nagy példányokkal rendelkezik, de időnkén igen agresszív is. Ráadásul a klímaváltozás hatására terjedőben van, és egyre északibb területeken is megjelenik.

Habár az alcsalád három faja vérrel táplálkozik, az állatok eléggé különbözőek ahhoz, hogy külön-külön nembe tartozzanak.

Korábban az alcsalád családi szinten volt a rendszertani besorolás szerint, de több vizsgálat után a tudósok úgy döntöttek, hogy a családot a hártyás orrú denevérek családjának egyik alcsaládjaként fogják ezentúl kezelni.

Emberi vérrel kezdenek táplálkozni

Az utóbbi időben felfigyeltek rá brazil tudósok, hogy emberi vért kezdtek fogyasztani egyes vámpír denevér populációk.

Ez azért igen aggasztó, mert nemcsak, hogy rátértek ennek a fogyasztására, de jobban is szeretik, mint más állatok vérét, legalábbis a legújabb vizsgálatok szerint. Egyre több emiatt a denevértámadás is, és az olyan eset, amikor denevérek csoportokban támadtak meg embereket.

Eredetileg csirkékkel, és egyéb állatokkal, emlősök vérével táplálkoztak, azonban úgy tűnik, rákaptak a mi vérünkre. Legalábbis egy brazil kutatócsoport erre utaló jeleket vett észre a vizsgált populációkban.

A Catimbu Nemzeti parkban élő populációk bizonyíthatóan kiterjesztették már étrendjüket az emberre is. Nemrég a denevérek ürülékének elemzésével kimutatták ki az emberi vérsejtekre jellemző enzimeket, melyekből egyértelműsíthetővé vált, hogy a denevérek emberi vért fogyasztottak.

Az utóbbi évben egyre jobban felszaporodtak ezek az ürülékek, így a tudósok szerint az emberi vért szívó populáció terjedni kezdett, és több is lehet belőle.

Alapesetben a vámpír denevérek a számukra szükséges tápanyagokat madarak, és madárfélék véréből vonja ki, azonban mikor nagyon nagy az éhezés, az emlősök vérét sem veti meg.

A mostani változás azonban más. Nem indokolja féletlenül az éhezés.

Sokkal inkább olyan, mintha rákaptak volna az emberi vér ízére, ami vészjósló lehet a jövőre nézve.

Persze korai kijelenteni, hogy a jövő évtizedeiben emberek ezreinek vérét fogják ezek a nagyra növő denevérpopulációk szívni, de arra igen is fel kell készülnünk, hogy rendre meg fognak szaporodni a denevértámadások.

rejtély rejtélyek állatvilág


Megtekintések száma: 133868

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet