Hamarosan jön a dohányzás elleni védőoltás, és kötelező is lesz?

2017. április 12., szerda




Hamarosan kész a csodavakcina. De vajon milyen hosszú távú mellékhatásai lesznek? És tényleg kötelezően rákényszeríthető lesz-e a gyerekeinkre?

Ha ez tényleg valóra válik, az hátborzongató lesz. Egy kötelező védőoltásról terjengnek ugyanis a hírek. Pontosabban már évek óta azt lehet hallani, hogy egy dohányzást megelőző védőoltást fejlesztenek Amerikai kutatók.

A kutatók állítólag olyannyira közel járnak a sikerhez, hogy hamarosan meg is indulhat ennek a vakcinának a nagyüzemű terjesztése.

A gond nem is ezzel van, hanem azzal, hogy azt beszélik, hogy akár kötelezővé is tehetik majd, annak ellenére, hogy ma még igencsak kiszámíthatatlan, hogy hosszú távon milyen káros mellékhatásaival kell számolni.

De tudjunk csak meg többet erről az egészről!

A dohányzásról való leszokást segítő eszközök és szerek újabb generációját, sokan pedig a leszokás Szent Grálját látják benne. Abban egyetérthetünk, hogyha kész a vakcina, egy óriási értéket fog képviselni, és egy hatalmas fegyvert kapunk a dohányzás elleni harchoz.

A megdöbbentő hatékonyságú vakcina a központi idegrendszer nikotinfüggését képes megakadályozni, már jóval azelőtt, hogy az ember dohányozni kezdene.

A javallatok már most azt sugallják, hogy akár már gyerekkorban, vagy az első védőoltások alkalmával be kellene oltani vele minden embert, hiszen így biztosítható, hogy később egyszerűen ne legyenek képesek rászokni a cigarettára ezek az emberek.

A védőoltással olyan antitesteket (fehérjéket) termeltetnek a szervezettel, amelyek hozzákötődnek a nikotinmolekulákhoz, és lebontják azokat. Mivel a nikotin így nem képes eljutni az agyig, a páciens egyre kisebb késztetést érez, hogy rágyújtson.

Az egérkísérletekben a védőoltás már a beadást követő első tíz percben hatni kezdett.

A kutatók abban reménykednek, hogy hamarosan a humán klinikai kísérletek is megkezdődhetnek. Ha pedig az embereken végzett kísérletek is sikerrel járnak, akkor az óriási jelentőségű lesz, hiszen onnantól kezdve nem kell sokat várni arra, hogy széles körben alkalmazzák majd.

Arra még nincs bizonyíték, hogy az oltás, azaz a vakcina kötelező jellegű lesz-e, de egyes aggódó visszhangok attól tartanak, hogy egyes érdekcsoportok – melyek a vakcina gyártással foglalkozó gigacégekhez köthetőek – kötelezővé tehetik majd a procedúrát.

Ezt az injekciót felnőtt, vagy serdülőkorban fogjuk megkapni, de a vadabb teóriák szerint már pár hónaposan belénk fecskendezik a szert.

Ez azért is lehet tragikus a jövő generációira nézve, mert az oltásokról eleve nem tudni, mennyire rendelkeznek egészségkárosító hatásokkal, és azok milyenek.

Elképzelhető - sőt, szinte bizonyos - hogy soha nem is tesztelték a hosszabb távú hatásait, mivel még nem telt el annyi idő, de remek üzlet lenne minél hamarabb forgalomban tudni, ezért sietnek, kapkodnak vele.

Ily módon egy egész generációt betegíthetnek meg, akik páról fiúra, fiúról gyermekre adják tovább az egyre mutálódó, széthulló géneket.

Ezért lenne rendkívül veszélyes, és nagy felelőtlenség, ha kötelező jelleggel vezetnék be, és mindenféle oltásokkal tömnék tele a gyerekeinket.

A szakértők és orvosok szerint megvan a kockázat, de nem kell attól tartanunk, hogy a közeljövőben egy ilyen oltást kötelezővé tennének, és mindenképpen lenne egy társadalmi vita róla, mielőtt bármi is történne.

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 233173





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet