Hamarosan kiirthatjuk legközelebbi rokonainkat a Földről – megrázó fotók!

2020. december 30., szerda




Az elmúlt 25 évben eltűnt az indonéz erdők negyede. Az orángutánok elvesztették élőhelyeiket, és egyes helyeken a megmaradt erdőket gyújtják rájuk az emberek. Megrázó fotókat tartalmaz a cikk, ezért csak erősebb idegzetűek olvassanak tovább.

Nincs remény az emberi faj egyik legközelebbi rokona számára. Gyakorlatilag evolúciós léptékben féltestvérünkként kellene szeretnünk a majmokat, azok közül is az orángutánokat.

Ennek ellenére nemcsak, hogy kilakoltatjuk őket az élőhelyeikről, de egyese esetekben rájuk is gyújtjuk őket.

Soha ennyire durva és ijesztő még nem volt az, amit az ember tett a természettel.

Az egész oka: pálmaolaj

Mindennek az oka az egyre növekvő igények, melyek fokozott pálmaolaj fogyasztást követelnek meg a világgazdaságtól.

Vagyis gyakorlatilag megint az a mocskos pénz beszél, mely oly régóta tartja bűvöletében az embert. Ha nem teszünk valamit, soha nem fogunk ebből a bűvöletből felébredni, csak mikor már nem lesz mit ennünk, mert elfogytak az állatok, és nem lesz mit belélegeznünk, mert kihalnak a nővényeink, fáink.

Valamilyen szempontból mindannyian érintettek vagyunk ebben az egészben. A pálmaolaj nem az egzotikus országok piacain kel el nagy mennyiségben. Az általunk használt nagy márkák számtalan terméke van tele vele.

A pálmaolajat nagyrészt, több mint 80 százalékban az élelmiszeripar is felhasználja, és egyre növekednek az igények, évről-évre, ehhez pedig egyre több kell belőle, amit az erdők irtásával lehet elérni.

Arról nem beszélve, hogy a légszennyezés nem csak amiatt egyre súlyosabb, mert rengeteg tonnányi vegyi anyag kerül a légkörbe, hanem azért is, mert egyre kevesebb zöldterület van a Földön. Hiszen, mint köztudott, a fák, növények alakítják át a szén-dioxidon oxigénné.

Rágyújtják az orángutánokra az erdőt

Nagyon tragikus és szomorú, de egyre gyakoribb jelenség, hogy a kitermelőkkel együttműködő helyiek, de olykor maguk a kitermelők gyújtják rá az erdőt az állatokra.

Elképesztő mértékű rombolást visznek véghez ezek a tüzek, és gyakran a legtöbb emberszabású, és egyéb más állat a tűz áldozatává válik.

Lényegében elkezdtük kiirtani a hozzánk legközelebb álló rokon fajt. Egy kicsit olyan, mintha önmagunkat is irtanánk. Annak ellenére, hogy még így is hatalmas lyuk tátong köztünk és köztük, evolúciós szempontból egy család lennénk.

Hiába hívják fel különböző környezetvédő szervezetek a figyelmet arra, milyen visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófához vezet az esőerdők pusztítása az egyre nagyobb pálmaolaj-ültetvények miatt, ez lényegében senkit sem érdekel.

A netre rendre felkerülnek sokkoló, tényleg megrázó fotók, melyek súlyos égési sérüléseket szenvedett orángutánokról készültek.

Ezeknek a szerencsétleneknek az az egyetlen bűnük, hogy az ember útjában áll az élőhelyük, és szeretnének elélni a bolygón, ahogyan azt évezredek óta teszik.

Korábbi becslések szerint naponta 6-12 orángután pusztul el kizárólag a pálmaolaj miatt, és az a szám valószínűleg még növekedett az elmúlt hónapokban.

környezetszennyezés állatvilág szomorú megható durva környezetvédelem szívszorító


Megtekintések száma: 57366





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet