Hamarosan megfejthetik a KIC 8462852 csillagnál élő idegenek titkát!

2016. október 29., szombat




Elindult a Breakthrough Listen nevű, közel százmillió dollárba kerülő projekt, melynek keretében azt vizsgálják majd, hogy valóban idegenek élnek-e a csillag közekében, mint ahogyan azt a csillag fényváltozásaiból sejtik.

A projektet olyannyira komolyan gondolják, hogy közel 100 millió dolláros támogatást kaptak rá, ami nem kis pénz. Ez is azt jelzi, hogy a kutatók nagyon is lehetségesnek tartják azt, hogy egy másik civilizáció felfedezésének hajnalán lehetünk.

Titokzatos csillag

A projektben a 100 méter átmérőjű tányérral rendelkező nyugat-virginiai Green Bank Teleszkópot vetik be – írja a Space.com csillagászati portál.

„A Green Bank Teleszkóp a világ legnagyobb kormányozható rádiótávcsöve és egyúttal a legérzékenyebb olyan kutatóeszköz, amivel Tabby csillaga megfigyelhető" – írta Andrew Siemion, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) SETI projektjének igazgatója egy sajtóközleményben.

Nagyon érzékeny, korábbinál jóval fejlettebb műszerekkel tudnak majd a gyanús csillag felé tekinteni.

Mint ismeretes, nemrég észrevették, hogy a csillag fénye szokatlan halványodást, azaz fényerő csökkenést produkál.

2015-ben egy olyan csillagászati esemény történt, melyről korábban mi is beszámoltunk, számos más nemzetközi hírportállal együtt. A BBC is megszellőztette, hogy talán idegenek nyomaira bukkantak a KIC 8462852 nevű csillagnál.

A csillagot egyébként 2009-ben fedezték fel, de 2014-ben újra a tudományos világ figyelmének középpontjába került.

Idegen megaépítmény lehet a csillag körül

A KIC 8462852 körül ugyanis valami nagyon nagy dolog kering, ami időnként a csillag fényének 22%-át is eltakarja. Hogy mi lehet az, arra több elmélet is született.

Sokáig úgy gondolták, hogy talán üstökös raj lehet a megoldás kulcsa, azonban nemrégiben ezt az elméletet is sikerült kizárniuk a kutatóknak, így lényegében egyetlen teória maradt, ami magyarázhatja a szokatlan anomáliát: idegenek építette megastruktúra, azaz egy Dyson gömb takarja el a csillagot.

Ez egy kolosszális mega-konstrukciót mely a jövő civilizáció számára jelenthet megoldást az egyre növekvő energiaszükségletekre.

Ilyen építmények segítségével fogjuk majd tudni meghódítani a galaxist is, ha egyszer lehetőségünk lesz megugrani a technológiai evolúció következő lépcsőfokait.

A végére akarnak járni

A kutatás főként arra irányul, hogy kiderítse, valóban van-e ott valami. Az már eleve sokat mondó, ahogy említettük is, hogy a tudósok annyira komolyan gondolják, hogy van ott valami, hogy 100 milliós támogatást kapott a projekt.

Olyan elméletek is keringenek már a köztudatban, hogy a NASA már régen többet tud a dolgokban, és valójában a kutatásra azért van szükség, hogy több információt tudjanak meg az ott létező megaépítményről.

Minden el fog dőlni a kutatás elkövetkező 10 évében, valószínű, hogy olyan dolgot fogunk felfedezni, ami alapjaiban fogja megváltoztatni az űr mélységeiről alkotott képünket.

tudomány idegen idegenek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 169534





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet