Hamarosan minden Tesla autó önvezető lesz

2016. október 20., csütörtök
Elon Musk bejelentette, hogy a jövőben érkező összes Tesla autó képes lesz önvezetésre. Néhány év, és eljön az önvezető autók kora?

Persze nem kell megijedni, a bejelentés bár igaz, azt azért hozzá kell tenni, hogy a jövőben készülő Tesla járművekben csupán opcionális lesz a funkció, azaz nem kötelező.

A Tesla vezére, Elon Musk váratlanul jelentette be a megdöbbentő hírt, miszerint a jövőben készülő minden egyes Tesla gépkocsiba be lesz építve az önvezetési funkció.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy nemrégiben történt egy halálos baleset, melyben egy Tesla autó utasa életét vesztette. Kiderült ugyanis, hogy a robotpilóta meghibásodott, és tévesen értelmezte a forgalmi helyzetet.

Az esetet villámgyorsan, mondhatni gőzerővel felülvizsgálták, és megtették a szükséges lépések. Akkor sokan azt gondolták, ez jelentheti az elektromos és önvezető autók halálát, ám az eseten végül többé-kevésbé sikeresen túljutott a közvélemény.

Sőt, a rendszert tovább fejlesztették, és egyértelműen sok jövőkutató gondolja úgy, hogy a közlekedés jövője ezekben az önvezető járművekben van.

Lehetőségünk lesz ugyanis úgy eljutni A-ból B pontba, hogy bár beülünk az autóba, nem mi fogjuk irányítani. Vége lesz a rengeteg olyan balesetnek, melyeket elfáradt, elalvó autósok okoznak, és az emberi hibáknak is.

Összességében sokkal több előnye lesz ennek az egésznek, mint hátránya.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a robotpilóta mód be és kikapcsolható lesz, tehát nem erőszakolják rá kötelezően az autótulajokra.

Mindennek tetejében, egyes helyzetekben a vezető bármikor átveheti az irányítást az autó felett, és beavatkozhat, ha úgy véli, hogy a rendszer téved, vagy hibát követ el.

Az autó ultrahanggal érzékeli az őt körülvevő tárgyakat, az autó orrába telepített radar állapítja meg a követési távolságot, a szélvédő mögé telepített kamera a táblákat és a sávelválasztó vonalakat figyeli.

A robotpilóta folyamatosan egyezteti a változó környezetet megfigyelő szenzorok adatait a GPS jeleivel és a nagy felbontású térképekkel, hogy átfogóbb képet kapjon a saját helyzetéről, a többi járműről.

Sokak szerint azonban még mindig nem érett meg a technológia arra, hogy ipari szinten, globálisan elterjesszék, ezért néhányan aggodalommal figyelik a Tesla térnyerését

tudomány technológia technika elon musk tesla


Megtekintések száma: 87394

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet